RAVINTOLA PENNY

Saturday, February 27, 2016

Rakkauteni Amerikan itärannikkoa kohtaan ei varmastikaan ole jäänyt täälläkään epäselväksi. Kaipaan tuota aluetta kovasti ja jos vain mahdollista olisi, matkustaisin sinne usein. Koska tässä elämäntilanteessa matkoja ei ihan noin vain toteuteta, yritän tuoda Itärannikon luokseni aina mahdollisuuksien mukaan. Helpoin tie on usein ruuan ja ravintoloiden kautta. Mikäli kuulen jossain avattavan uuden itärannikko-teemaisen ravintolan, olen usein nopeasti paikalla.



Viime viikonloppuna tällainen mahdollisuus tuli eteeni, kun kuulimme Uudenmaankadulle avautuneesta ravintola Pennystä. Ravintola pitää aina listallaan vain muutamia vaihtoehtoja, kolmea alkuruokaa ja kolmea pääruokaa. Itseäni ilahduttaa eniten, että mukana on aina tuoreita äyriäisiä tai muita mereneläviä. Vaikka Bostonin kaltaista äyriäistarjontaa emme luonnollisestikaan koskaan tänne saa, onnistuu eniten kaipaamieni annosten toteuttaminen täälläkin hyvin.  

Perinteisen Clam Chowderin löytyessä Pennyn listalta, ei muita vaihtoehtoja tarvinnut pohtia. Onneksemme keitto oli aivan todella herkullinen ja sisälsi paljon purtavaa. Vinkkinä voin myös sanoa, että kannattaa vastata kyllä tarjoilijan kysyessä uunituoresta sämpylästä keiton oheen. Kainona toiveena Pennylle esittäisin listalle Lobster Roll:ia, äyriäiskeiton lisäksi sitä toista itärannikon suosikkiruokaani.  

Entisen Bar Tapastan tiloihin avattu ravintola on pieni ja intiimi ja tunnelma kotoisa. Comfort Sunday -konsepti kuulosti myös mielenkiintoiselta ja toivon pääseväni kokeilemaan sitäkin pian. 



Restaurant Penny was opened few weeks ago and as a huge east coast lover I wanted to try it asap. Penny offers east coast inspired food in a cosy and intimate atmosphere and at least the clam chowder is something to recommend. Now I'm only waiting for my other east coast favorite, the lobster roll, to appear on the menu. 


Tintti

MALEDIIVIT

Friday, February 26, 2016

Malediivit on varmasti yksi maailman tunnetuimmista luksusrantakohteista. Turkoosi meri, veden päälle rakennetut villat ja ylelliset postikorttimaisemat - nämä mielikuvat tulevat luultavasti meillä jokaisella ensimmäisenä maasta mieleen. Päätimme mieheni kanssa seurustelumme alkuvaiheessa, että jos joskus menemme naimisiin, on jokin Malediivien yli 1000 saaresta häämatkakohteemme. Onneksemme emme joutuneet pettymään, onhan tuo yksi elämän tärkeimmistä ja ikimuistoisimmista matkoista, johon panostetaan paljon. Kokosin tähän muutamia vinkkejäni Malediiveille matkustamisesta auttamaan sinne matkaa suunnittelevia.


Meri on Malediiveillä vielä kuviakin turkoosimpaa eikä sitä kauneutta oikein saa ikuistettua kameralle - se on koettava itse. Jotta upeista maisemista ja kristallin kirkkaasta vedestä saa lomallaan kaiken irti, suositan valitsemaan asumiseen veden päälle rakennetun bungalowin, joista Malediivit on tunnettu. Aiemmin maan turismia rajoitettiin tarkemmin ja majoittumaan pääsi ainoastaan ns. resorttisaarille, eli saarille, joissa ei paikallisia asunut. Joitakin vuosia sitten tämä säännöstely purettiin ja nykyään majoittumaan pääsee myös paikallisten asuttamille saarille. Tämä on tuonut Malediivien matkailuun monipuolisuutta - etenkin hintatason osalta. Esimerkiksi Maafushin saarelle on rakennettu paljon hotelleja viime vuosina ja halutessaan sieltä pääsee tekemään päiväretkiä näille resorttisaarille

Koko lomaa ei onneksi Malediiveillakaan tarvitse käyttää paikallaan makaamiseen, vaan turisteille on tarjolla paljon erilaisia retkiä. Useimmat tietysti veteen ja sukeltamiseen liittyviä, mutta myös paljon muutakin. Yksi omista retkisuosikeistamme oli aamupäivän viettäminen omalla autiosaarella piknik-eväiden kanssa, uniikki ja ikimuistoinen kokemus.


Saaria ja majoituksia on valittavana ihan hurja määrä ja valintaa tehdessä kannattaa miettiä, mitä lomaltaan haluaa. Monet saarista ovat niin pieniä, ettei niillä ole yhtään mitää muuta kuin yksi hotelli ja aktiviteetit ovat tämän myötä todella vähissä. Näissä kohteissa nautitaan enimmäkseen yksityisyydestä ja totaalisesta rauhasta. Muutamalla suuremmalla saarella löytyy hiukan enemmän tekemistä esimerkiksi tenniksen, kuntosalin ja pienen par3 -golfkentän muodossa. Ravintoloita on resorttisaarillakin vain muutamia ja erilaiset, oman kokemukseni mukaan kuitenkin laadukkaat, buffet-ruokailut ovatkin todella yleisiä. Maan islamin usko ei resorttisaarilla juurikaan näy ja esimerkiksi alkoholia saa kaikista ravintoloista. Pukeutumisen suhteen ravintoloihin vaaditaan normaalia, siistiä rantapukeutumista (ei esim. hihattomia paitoja miehillä).

Matkaa suunniteltaesssa kannattaa ottaa huomioon saaren sijainti lentokentästä, joka sekin sijaitsee omalla pienellä saarellaan. Kentältä on nimittäin aina vielä matkattava omalle saarelle joko pienlentokoneella tai veneellä ja tämä tuo helposti matkan kustannuksiin 500€ lisää. Ja mikäli saavut maahan illalla, voit joutua yöpymään pääkaupungissa yhden yön ennen kuin speedboatit ja pienkoneet lentävät taas aamusta resorttisaarille. Kohteen suurin miinus onkin korkea hintataso, edullisimmat hotelliyöt resorteissa ovat alkaen 150-200€.  Tämän päälle tulevat puoli/täyshoidot sekä kaikkeen hintaan vielä maan vero ja palvelumaksu 22%. Yksi tapa säästää hiukan matkan kustannuksissa on matkustaa low-seasonin aikaan. Malediivit sijaitsee niin lähellä päiväntasaajaa, että sään puolesta sinne voi matkata ympäri vuoden. All inclusive on yleensä kannattavin valinta, vaikkei se erilaisia ruokakokemuksia kaipaavaa houkuttaisikaan. Resorttisaarilla kaikki on todella kallista ja ruokailusta ja etenkin juomista tulee helposti kokonaisuuteen erikseen ostettuna paljon hintaa lisää.

Miinuksena kohteesta voi myös mainita epäaitouden - ainakin resorttisaarilla matkatessa. Paikallisten elinolot ovat todella köyhät ja ero resorttisaariin valtava. Suurin osa (kuten mekin) matkaa maahan näkemättä aitoa paikallista elämää laisinkaan ja vaikka tämä ei lähtökohtaisesti omaan matkustustapaani kuulu, sopi se häämatkalaiselle.



Maldives is know as a one of the most luxurious and romantic travel destinations of the world. The amazingly beautiful views offer a perfect place for total relaxation and we were't alone in the newly-wed bubble on our honeymoon. Staying in a overwater villa is something I highly recommend, there is no better way to enjoy the crystal clear turquoise water. 



Tintti

KROG ROBA

Tuesday, February 23, 2016

Mietin usein viime vuonna iltalenkeillä Kasarmintorin läpi juostessani mitä pitkään remontissa olleeseen upeilla, korkeilla lasi-ikkunoilla varustettuun tilaan tulisi - salaa toivoen tunnelmallista ravintolaa. Olinkin enemmän kuin innoissani kuullessani, että tilaan tulisi skandihenkinen Krog Roba -ravintola Hotel Lilla Robertsin yhteyteen. Pääsin vihdoin muutama viikko sitten vihdoin vierailemaan ravintolassa - kovin odotuksin. 


Krog Robaan sisään astuessa tulee hieman tunne kuin olisikin yhtäkkiä lennähtänyt Tukholmaan. Huomaan ihastuvani monissa paikoissa juuri tähän tunteeseen; iloisen puheensorinan täyttämään ilmapiiriin, jossa tasokkuus yhdistyy rentoon tunnelmaan. Mielestäni Helsingin ravintoloissa onkin lyhyessä ajassa tapahtunut suuri muutos siinä, ettei hienostuneisuus tarkoita enää jäykkyyttä. Krog Roban osalta onkin annettava erityiskiitos aivan ihanasta palvelusta, sillä ystävällinen tarjolija teki illastamme erityisen kivan. 

Minun on tunnustettava, että pohjoismainen menu aiheuttaa joskus minulle pienen "jaiks" -hetken, sillä en syö lainkaan kalaa. Krog Roban tapauksessa tämä ei onneksi ollut lainkaan ongelma, sillä kattavasta menusta oli jopa vaikea valita annos monien hyvältä kuulostavien vaihtoehtojen joukosta. Hampurilainen oli täydellinen - ja valtavan suuri. Ihaninta menussa oli ehdottomasti annos nimeltä "Jotain pientä / Bara någott smått" (2,90 €). Vaikka olimme jo syöneet jälkiruokaa, innostuimme yhtäkkiä tilaamaan nämä pikku annokset - lähinnä siksi, että näkisimme mitä ne ovat. Onneksi teimme niin, sillä yllätykset paljastuivat kauniimpaakin kauniimmiksi pikku annoksiksi. 



If you're in the mood for lovely Scandinavian food in a cozy atmosphere, I highly recommend trying Krog Roba - which is a fairly new restaurant within Hotel Lilla Roberts. Their Nordic cuisine is laid back - as well as the atmosphere. Highly recommend trying the dish called "Just something small". 

Betina 

TIE WAIST TROUSERS

Sunday, February 21, 2016

Kevättä ja sen tuomaa helpotusta ja etenkin keveyttä pukeutumiseen alkaa olla jo kova ikävä. Odotan jo todella kovasti kevätauringon kuivaamia katuja, joilla hiekat vielä odottavat lakaisukoneita ja joilla saa tepastella keveämpiin materiaaleihin pukeutuneina. Ehkä eniten kaikista odotan lämpöasteita, joilla pystyy jättämään nilkat paljaiksi ja olla ilman sukkia. 

Auringon edes vähän pilkahtaessa ja luodessa välittömän kevätfiiliksen, otin tähän jo pienen varaslähdön. Autolla suoraan ovelta ovelle kulkiessa leikin hetken kevättä avokkaissa ja hiukan lyhyemmissä lahkeissa. 


Arjessa jalastani löytyvät useimmiten farkut, mutta kevään tullen myös housuihin saa hiukan vaihtelua. Korkeavyötäröiset "tie-waist" -housut tulevat ja menevät muodista, mutta omasta kaapista sellaiset löytyvät aina. Tykkään tästä housumallista hurjasti ja etenkin töissä olen tätä housumallia suosinut vuosia. Tykkään housujen vyötäröä korostavasta leikkauksesta ja rennosta, mutta tyylikkäästä olemuksesta. Kevään trendikkäin hankkisi housut mokkaisina, mutta itse pitäydyn perinteisimmissä materiaaleissa.  

Spring is almost around the corner! When the sun finally delighted us for a few days, I enjoyed it with a spring inspired outfit. The tie-waist trousers are my all-time favorites preferably worn with bare ankles. I love the relaxed but still sophisticated look the trousers give to the whole outfit.

Tintti

KONEen HENKILÖSTÖJOHTAJAN OPIT

Tuesday, February 16, 2016

KONE on yksi Suomen menestyneimmistä yrityksistä ja tunnettu muun muassa vahvasta osaamisen kehittämisen kulttuuristaan. Konsernin henkilöstöjohtaminen on nostettu usein esille menestyksen salaisuutena ja työurat ovat yrityksessä keskimäärin poikkeuksellisen pitkiä. Mikä on KONEen salaisuus; mikä siivittää yrityksen työntekijät vaikeinakin aikoina saavuttamaan joka vuosi entistä paremman tuloksen? 

Pääsin tapaamaan konsernin henkilöstöjohtajaa Kerttu Tuomasta ja kuulemaan hänen mietteitään henkilöstön motivoinnista, innostamisesta ja sitouttamisesta. Onneksemme hän aloitti puheensa sanomalla, ettei salaisuuksia ole ja saimme kuulla pienen MiB -ryhmän kera hänen tärkeimpiä oppejaan. 



Kertun tärkeimmät opit henkilöstön motivoinnissa:

Motivaatio ja innostus on aina sisäsyntyistä ja jokainen työntekijä on tästä itse vastuussa. Ihminen on lähtökohtaisesti halukas menestymään työssään - HR:n tehtävänä on tukea tätä. 

Jokaisen työntekijän on ymmärrettävä oma roolinsa osana kokonaisuutta. Motivoinut ja sitoutunut työntekijä ymmärtää, miten hänen työpanoksensa vie yritystä kohti asetettuja tavoitteita ja toteuttaa valittua startegiaa.

Arvostuksen välittäminen - puolin ja toisin. Työntekijän on tunnettava olevansa arvostettu ihmisenä, eikä vain työntekijänä. Henkilökohtainen kontakti on tärkeää ja esimiehen on hallittava palautteen antaminen sekä luotava ilmapiiri, jossa palautetta annetaan herkästi myös ylöspäin.

Urapolun sijaan tulisi puhua oppimispolusta. Omaa uraa tulisi suunnitella sen mukaan mistä nauttii, missä on hyvä ja mitä haluaa oppia ja yrityksen tulisi tukea tätä oppimista. Oppiminen tapahtuu suurimmaksi osaksi aina työssä. Jonkin verran opitaan toisilta työntekijöiltä ja erilaisten koulutusohjelmien merkitys on todella pieni. 

Vältä motivaation tuhoamisen syitä. Eri puolilta maailmaa koottujen KONEen maajohtajien ja muiden avainhenkilöiden kanssa Kerttu kertoi toteuttaneensa perinteisestä päinvastaisen harjoituksen; miten henkilöstöä parhaiten estettäisiin kehittymästä ja miten mm. yhteistyösuhteet tehokkaimmin tuhottaisiin? Syntyneen listan pohjalta Kerttu kokosi Top 5 -listan:

1) Anna epäselvät tavoitteet ja mahdottomat deadlinet ilman riittäviä resursseja!
2) Ole epäreilu, epäjohdonmukainen ja puolueellinen- alaisten on vain jännittävää arvailla reaktioitasi!
3) Kissa kiitoksella elää - vältä palautteen ja tunnustuksen antamista!
4) Älä kuuntele - sinä kyllä tiedät kaiken parhaiten!
5) Osoita selvästi epäileväsi kaikkien kykyjä!


Vaatimusten ja osaamisen ollessa tasapainossa työ tuntuu hallittavalta ja tämän tulisi olla myös muun elämän kanssa balanssissa. Teknologinen kehitys on nopeaa ja ihmisten on pystyttävä omaksumaan uusia asioita nopeasti. Muutoksessa ei kuitenkaan ole mitään uutta - se on aina ollut osa ihmisten työtä.

Innostus, motivaatio sekä työkyky vaihtelevat eri elämänvaiheiden mukaan. On tärkeää itse ymmärtää oma tilanteensa ja priorisoida asioita tämän mukaisesti. Esimerkiksi lasten ollessa pieniä täytyy jostakin väistämättä karsia, eikä kaiken kanssa kannata kiirehtiä. Elämässä on aikaa! 

Ihminen on aina ihminen. Maasta tai kulttuurista huolimatta ihmisten tarpeet ovat pohjimmiltaan aina samanlaisia. Ilot, surut, halu onnistua ja olla arvostettu - mm. nämä yhdistävät ihmisiä kaikkialla maailmassa. 



I had a chance to meet the Executive Vice President, Human Resources of KONE, Kerttu Tuomas, through MiB and hear her learnings how to motivate and engage people. 1) People want to succeed - HR should support that  2) Focus on competence path instead of a career path  3) Make sure everyone understands their role as a part of the big picture 4) Understand the different phases of life and the support needed on that phase.


Tintti

HYGGE I HELSINGFORS: HOTEL LILLA ROBERTS

Sunday, February 14, 2016

Olen viime aikoina pohtinut luksuskuluttamista paljon, ja sitä millä tavoin luksuksen määritelmä on muuttumassa nykymaailmassa. Havahduin ajatukseen viime kesänä Lissabonin matkallamme, jossa asuimme ihanassa Four Seasons Ritz -hotellissa. Eräänä iltana kuulin huoneemme ovelta koputuksen; ovella seisoi ystävällinen hotellityöntekijä, joka ojensi minulle hopeatarjottimella nimillämme varustetun paperin. Kauniille paperille oli kirjoitettu käsin seuraavan päivän sääennuste, jotta osaisimme varustautua päivään oikein. Kiitin kauniisti ja olin jo kiirehtimässä takaisin laittautumaan illalliselle, kunnes hän muistutti minua: "Miss wait, it is turndown time". Vaikka ajatus käsinkirjoitetusta viestistä ja päiväpeiton avaamisesta on toki ihana, tunsin kuitenkin jollakin tapaa yhtäkkiä olevani Downton Abbeyssa Lady Maryn (kauniissa) kengissä.


Saimme mahdollisuuden vierailla Helsingin Lilla Roberts -hotellissa, joka oli kohdallani ihastusta ensisilmäyksellä. Hotel Lilla Roberts -konsepti ilmentää nimenomaan uudenlaista luksusta; tietynlaista helposti lähestyttävyyttä ja jopa kotoisuutta, jossa ylellisyys näkyy ennen kaikkea huolellisesti mietityissä ja laadukkaissa yksityiskohdissa, personoinnissa ja erinomaisessa palvelussa. Lilla Roberts on mielestäni onnistunut erinomaisesti tavoitteessaan olla "hyggen koti Helsingissä".

Hotelli on saanut paljon näkyvyyttä Jaakko Puron suunnittelemalla art deco -henkisellä sisustuksellaan - eikä turhaan. En rehellisesti muista koska olisin viimeksi kokenut vastaavanlaista sisustusinpiraatiota ja siksi Pinterestissäni tullaan varmasti näkemään peilireunaisia taulun- ja peilinkehyksiä, hopeisia pikkupöytiä, mustavalkoisia printtitauluja ja ehkä jopa hieman oranssia pienissä määrin mustavalkoisen tehostevärinä. 


Esimerkki huolellisesti mietitystä, laadukkaasta yksityiskohdasta on niinkin pieni, mutta yllättävän tärkeä asia kuin hiustenkuivaaja. Kerroin aiemmin matkustavani mielelläni käsimatkatavaroilla, jonka takia joudun usein uhraamaan painon takia hiustenkuivaajan matkatavaroistani. Viime viikolla Italiassa tämä johti tilanteeseen, jossa kuivasin kolme kertaa normaalia pidemmän ajan hiuksiani - lopputuloksena vähintäänkin erikoinen, pörröinen look. Lilla Robertsissa hiustenkuivaaja oli sen sijaan tuttu GHD-merkkinen, joka takasi onnistuneen aamun. Uskonkin tämän tyyppisten ratkaisujen merkitsevän jatkossa kuluttajille yhä enemmän.



I've been thinking a lot about luxury consumption lately and how it's changing with the needs of modern day consumers. As much as I love old school luxury hotels - how necessary are services like a hand-written weather forecast note or a turndown service in today's life? We had a chance to visit the newcomer in Helsinki's hotel scene - Hotel Lilla Roberts - which turned out to be a new favorite for me. Their goal is to provide "hygge in Helsinki" (which is Danish meaning cozy) and in my eyes, Lilla Roberts is succeeding perfectly in this. A bit of luxury, but in a modern, cool and laid back way. 

Betina 

(Yhteistyössä: Hotel Lilla Roberts) 

SANDRON MAKUJA

Friday, February 12, 2016

Koleaan ja sateiseen säähän on yksi takuuvarma piristäjä - herkullinen ja mausteinen ruoka. Tykkään hurjasti etnisestä ruuasta ja etenkin kylmään aikaan vuodesta se maistuu minulle usein. Sandro on ollut pitkään yksi suosikkiravintoloistani Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan makuja kaivatessani ja erityisesti ravintolan lounas ja brunssi ovat olleet suosikkejani. Tämän talven aikana olen opetellut tekemään näitä ruokia kotonakin ja tätä projektia on auttanut viime vuonna julkaistu Sandro Cookbook -keittokirja, johon on koottu Sandron suosittuja reseptejä. 


Lähi-Idän resepteistä suosikkejani ovat erilaiset kasvisruuat ja erilaiset maustetut kasvikset ja juurekset ovatkin olleet juuri se syy, miksi tähän ruokakulttuuriin olen kovasti ihastunut. Kasvisten lisäksi rakastan erilaisia hummuksia ja jugurttipohjaisia kastikkeita, joita ruokien kanssa tarjotaan. Eri tavoin valmistetut hummukset ovat myös oiva välipala pilkottujen kasvisten kanssa ja terveellisempi vaihtoehto monille muille naposteluruuille. Sandron perinteinen leipä on tietysti myös aina leivottava aterialle mukaan ja kastikkeiden viimeisetkin rippeet häviävät lautasilta leivällä ne kaapiessa. Sandron perinteinen hummus on kuohkeaa ja paahdettu valkosipuli tekee mausta lempeän. Hummuksesta on tullut oma suosikkimme ja  kuten kirjassakin mainitaan, sen ympärille voi helposti rakentaa vaikka koko aterian.

Sitrushedelmien ollessa sesongissa erilaisia appelsiineista koottuja salaatteja on tullut tehtyä paljon. Yksinkertaisimmillaan appelsiiniviipaleet maustetaan kanelilla ja aluksi hiukan oudolta kuulostava makuyhdistelmä tuo appelsiiniin uuden ja maukkaan ulottuvuuden. 



Tässä Sandron hummuksen ohje - oiva tarjottava esimerkiksi viikonlopun aterian alkupalana kasvisten kanssa. 

400g kikherneitä (kypsiä)
4 tl tahinia
1 dl kylmää vettä
1/2dl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/2tl jauhettua juustokuminaa
1/2tl chiljauhetta
1/2 tl paprikajauhetta

Sekoita tahini ja sitruunamehu monitoimikoneessa (tai sauvasekoittimella) sileäksi tahnaksi. Kaavi lastalla tahna kulhon reunoilta mukaan ja sekoita vielä noin minuutin ajan. Lisää vesi ja sekoita kunnes tahini on vaaleaa ja kuohkeaa.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista ne pikaisesti pannulla ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisää valkosipulit, oliiviöljy, juustokumina, chilijauhe ja suola tahiniin. Sekoita 30sek, kaavi kulhon laidat ja pohja ja sekoita vielä 30sek. 

Valuta kikherneistä kaikki neste ja huuhdo ne kylmällä vedellä. Lisää noin puolet herneistä tahiniin. Soseuta seos sileäksi, kaavi välillä reunat. Lisää loput kikherneet ja sekoita vielä noin 30sek, sen mukaan, miten karkeaa hummusta haluat. Jos massa on liian jäykkää, lisää hiukan vettä samalla sekoittaen. 

Lusikoi hummus vadille ja koristele paprikajauheella ja oliiviöljyllä. (Alkuperäisen ohjeen mukaan koristellaan myös granaattiomenasiirapilla sekä sumakilla, nämä jätin itse pois.)


The best medicine for this fifty shades of grey winter weather is colorful and spicy food. Preferably enjoyed and shared with good friends without any hurry. My favorite recipes are found from the Sandro cookbook published last year. Their traditional hummus is to die for and goes with any vegetables. I highly recommend to try!


Tintti


ps. Ja tylsäksi ei tosiaan ehdi Helsingin ravintolamaailma käydä, luitteko jo tulevasta ravintolabuumista?

VAATEKAAPIN KULMAKIVI: MUSTA HAME

Tuesday, February 9, 2016

Jos jostakin viime vuosien aikana blogit ja tyyliopukset ovat puhuneet, niin oman vaatekaapin kulmakivistä. Vaatekappaleista, joiden pitäisi muodostaa garderobin punainen lanka ja jotka ovat jatkuvassa käytössä. Tyyleihin pureutuvien podcastien kuunteleminen sai minut jälleen pohtimaan tätä tuttua aihetta ja niitä oman vaatekaappini luottopelureita, jotka saavat eniten käyttöä ja joissa minun on aina mukava olla. Konmarin oppien mukaan nämä vaatteet ovat myös niitä, jotka kipinöivät iloa - ainakin omalla kohdallani sen kautta, miten hyvä vaatteissa on tilanteessa kuin tilanteessa olla. 

Yksinkertainen musta hame on ehdottomasti tällainen. Hiukan a-linjaan leikattu hame on käytössä arjessani, pakataan aina matkalle mukaan ja on juhlinut kanssani niin virallisemmat tilaisuudet kuin tanssinut aamuun asti epävirallisimmissakin tapahtumissa. Parhaat juhlavaatteetkin ovat mielestäni niitä, jotka toimivat arjessakin eri tavoin asustettuna ja tästä yksinkertainen hame on erinomainen esimerkki. Betinan kirjoittamaan työmatkapakkaamiseen liittyen pieneen tilaan mahtuva ja useimpiin tilaisuuksiin sopiva hame on monen työmatkan pelastaja.




Hame toimii erityisen hyvin silloin, kun liikkeellä ollaan aamusta iltaan. Työpäivän aikana hame saa parikseen kauluspaidan ja neuleen. Työpäivän jälkeen hame muuntuu yläosaa vaihtamalla erinomaiseksi afterwork-kokonaisuudeksi tai hienompaankin tilaisuteen asusteiden avulla. Matkoilla ja viikonloppuisin hameen kanssa kokonaisuuden rakentaa t-paita ja ballerinat. Säkenöiville illallisille musta hame muodostaa yksinkertaista pikkumustaakin toimivamman vaihtoehdon pitsi- tai paljettipaidan kanssa yhdessä korkeiden korkojen kanssa.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta, tällaista hametta ei ole aina helppoa löytää. Zarasta löytyy aika varmasti ulkonäöltään hyviä vaihtoehtoja, mutta niiden haaste on usein heikompi laatu (ja liian lyhyt helma!). Net-a-Porterin valikoimista hyviä vaihtoehtoja löytyy useita ja tässä alla omat suosikkini. 

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6  


Pituuntensa puolesta hameeni tulee olla riittävän pitkä; omalla kohdallani monikäyttöisin on juuri polven yläpuolelle loppuva. Toinen paljon käyttämäni malli on hiukan lyhyempi ja peplum-helmalla varustettu. Useimmin erilasissa tyyliopuksissa on mainittu jokanaisen vaatekaappiin kuuluvan mustan kynähameen, mutta omalla kohdallani a-linjainen on toimivampi. Suosikkihameessani vyötärö on napakka ja vyötärökaistale hiukan leveämpi. Materiaaliin kannattaa hameessa panostaa, hiukan raskaampi helma laskeutuu kauniimmin ja ennen kaikkea rypistyy vähemmän.


An office day, a day in the city or dinner parties: a black skirt is the perfect piece for looking both dressed up and sophisticated. A simple black skirt with a little girly twist is one of my wardrobe cornerstones that I use a lot. 

Tintti

URHEILU RASKAUDEN JÄLKEEN, OSA 2

Sunday, February 7, 2016

Kirjoitin kesällä hiukan urheilusta - ja etenkin sen harrastamisesta raskauden jälkeen. Tuolloin olin vasta totuttelemassa liikkumiseen toisen lapsemme syntymän jälkeen ja urheilu koostui pääosin vaunulenkeistä, joogasta sekä kevyestä kuntoilusta. Kuten tuolloin suunnittelin, toi syksy mukanaan paluun rankempien treenien pariin. Alkusyksystä aktivoin kuntosalijäsenyyteni ja palasin lähemmäs vanhaa tuttua treeniarkea. Juoksulenkkien, joogan ja kevyempien liikuntamuotojen sekaan tuli spinningiä ja kuntosaliharjoittelua. 

Kuntosalilla otin käyttööni ensimmäisen raskauden jälkeen personal trainerin minulle tekemän ohjelman, josta tykkään edelleen hurjasti. Pääpainona siinä on oman kehon vastuksella tehtävät liikkeet ja etenkin TRX-nauhat. Päivitän ohjelmaa aina tasaisin väliajoin liikkeiden ja määrien osalta ja yritän pitää yhden kuntosalikerran viikossa treeniohjelmassani. Kuntosaliharjoittelu ei ole koskaan ollut suosikkini, mutta TRX-nauhat ovat saaneet minut siitäkin innostumaan. TRX-nauhoja voin todella lämpimästi suositella kaikille korsetin vahvistusta kaipaaville, keskivartalo kun on aktiivisesti mukana kaikissa nauhoilla tehtävissä liikkeissä.

Kuntosalin lisäksi yritän käydä tunneilla mahdollisimman monipuolisesti. Spinning, (hot)jooga, pilates, body step ja body combat vuorottelevat treeniviiikossani. Body Combatiin palasin vasta joulukuussa, kun olin saanut etenkin keskivartalon tuntumaan taas vahvalta. Näiden lisäksi aktiivinen arki ja etenkin pitkät (kävely)vaunulenkit ovat tietysti osanaan pitämään peruskunnosta huolta. Juoksemisesta en kovalla pakkasella tykkää ja asteiden taas lämmetessä otan juoksun osaksi treeniviikkoa. 


Tavoitteenani on saada mahdutettua viikkoon kolme urheilukertaa, hyvinä viikkoina neljäkin. Tämä riittää minulle vallan mainiosti tässä elämäntilanteessa ja tämä määrä on tuntunut vielä sujuvalta mahduttaa lapsiperhearkeemme. Välillä tietysti tuntuu, ettei aikaa eikä intoa urheilemiseen löytyisi ja tätä varten kokosin muutaman vinkkini, jotka ovat itseäni helpottaneet:


Aikatauluta ja kalenteroi urheilu ja sovi ajat puolisosi kanssa. Mikäli jäät odottamaan sopivaa hetkeä urheilulle arjessa, ei sitä löydy. Lapsiperheiden rutiineista on vain hypättävä ennalta sovitusti pois, jotta urheilemaan pääsee. 

Inspiraation hakeminen blogeista ja kirjoista. Vinkkasin jo viimeksi muutamasta kirjasta, joita olen treenimotivaatiota varten lukenut ja näiden puolesta liputan edelleen. Aina ei vain huvittaisi lähteä ovesta ulos treenaamaan ja sohva houkuttaisi etenkin iltaisin kuntosalia enemmän. Aiheesta lukeminen saa innostumaan ja haluamaan treenin pariin. 

Yhteistreenit ystävien kanssa. Yksin treenaaminen ja etenkin juokseminen alkaa nopeasti puuduttamaan ja olen löytänyt yhteistreenin innon kunnolla viime syksyn aikana. Vaikka taivaalta on tullut vettä vaakatasossa ja ulkona on ollut pilkkopimeää, on ystävän kanssa sovitut juoksutreffit saaneet lähtemään ovesta ulos. Parasta on tietysti kuulumisten vaihto ja ystävän kanssa vietetty aika samalla kertaa.

Uudet urheiluvälineet, itselläni uusi treenilaukku. Kaunista treenikassia etsin todella pitkään ja viime syksynä sen vasta Tukholmasta löysin. Etenkin töissä käydessä yhdistyy liikunta usein työpäivään ja urheilulaukku kulkee olalla mukana. Näin ollen olevan etsinyt laukkua, joka ei olisi niin sporttinen vaan enemmän muuhun tyyliini istuva. Sellainen löytyi Malene Birgeriltä ja olen ollut laukkuun kovin tyytyväinen.


As I wrote on July last fall brought me back on track with my work out routines. Slowly but surely I found my way back to my normal sport classes and now I try to fit at least three times per week to my favorite ones. Spinning, body combat, (hot) yoga, running and gym rotate in my training calendar and I really love it when I feel my body strong again after the pregnancy. 

Tintti

TRAVELLING LIGHT

Friday, February 5, 2016

Olen vuosien saatossa kehittynyt mielestäni suhteellisen hyväksi pakkaajaksi, sillä pyrin matkustamaan aina pelkillä käsimatkatavaroilla, kun vain suinkin mahdollista. En tiedä mitään ärsyttävämpää kuin kadonneiden matkatavaroiden odottelu väsyneenä matkan jälkeen ja siksi pyrinkin välttämään sen riskiä parhaani mukaan. Piipahtelen muutamilla lyhyillä matkoilla tulevien viikkojen aikana ja keräsin parhaaksi kokemani vinkit etenkin työmatkoja ajatellen.



Pack Light 
Tämä koskee niin kosmetiikkaa kuin esimerkiksi käsilaukun sisältöä, jonka tyhjennän aina ennen matkaa kaikesta tarpeettomasta. Kosmetiikan osalta minulla on aina valmiina erillinen pieni matkanesessääri, jossa on kaikille tarvitsemilleni tuotteille omat läpinäkyvät purkkinsa, jotka täytän ennen matkaa normaalisti käyttämilläni tuotteilla. Tämä on osoittautunut hyväksi käytännöksi, sillä liian monta kertaa olen matkalla käyttänyt tuotteita ensimmäistä kertaa esimerkiksi näytepakkauksista ja huomannut kasvojen ihon kiiltelevän tai hiusten latistuvan väärien tuotteiden käytöstä johtuen. Matkustettaessa tulee helposti muutenkin nuhjuinen olo, joten siksi olen todennut hyväksi tavaksi pitää omat tuotteet matkalla mukana. Kun on erillinen matkanesessääri valmiiksi pakattuna, ei myöskään hammasharja unohdu kotiin.

Keep It Super Simple 
Suosikkielämänohjeeni pätee hyvin myös matkagarderobin suunnitteluun. Pyrin pakkaamaan matkalle aina mukaan mahdollisimman hyvin yhteen sopivia vaatteita, joka käytännössä usein tarkoittaa musta-valkoisia asukokonaisuuksia. Valitsen mukaan ennen kaikkea sellaisia vaatteita, joissa tiedän tuntevani itseni varmaksi ja mukavaksi; matkat eivät ole oikea aika uusien vaatteiden ensikäytölle. Pyrin valitsemaan mukaan aina ensisijaisesti sellaisia vaatteita, joiden tiedän sopivan käytännössä tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, sillä liian usein ajateltu vaatteidenvaihtohetki jää kiireessä pois agendalta.

Bring a Back-Up 
Olen myös todennut hyväksi tavaksi ottaa lyhyillekin matkoille mukaan "back up" -asun yllättävien tapahtumien varalta. Taannoin Hong Kongissa vara-asulle oli käyttöä, kun jäin ohuesta kashmirneuletakistani kiinni hotellin oveen (kyllä, minulle tapahtuu aina tällaista!) ja hihaan tuli valtava reikä. Varamekolle oli melkein myös käyttöä viime viikolla, kun lentokentällä kollegani huomasi unohtaneensa kakkospäivän vaatteet kotiin; onneksi lentokentällä oli kivoja vaateliikkeitä!

Be Prepared - and Polished  
Matkat sujuvat huomattavasti mukavemmin, kun käsilaukusta löytyy tiettyjä tavaroita, kuten kännykän laturi, proteiinipatukka, vesipullo, lämmin huivi* ja huulivoide. Lisäksi lehden ja kuulokkeiden avulla pystyy hieman rentoutumaan, jolloin myöskään mahdolliset odotteluajat eivät tunnu niin pitkiltä.

Kauneudenhoidon suhteen paras vinkkini matkustukseen on valita kynsiin helppo nude-lakka, jossa pienet virheet eivät näy niin helposti kuin tummemmissa lakoissa. Rehellisyyden nimissä kynsilakan suhteen en muutenkaan ole mikään hurjastelija ja elän tämän filosofian mukaan melkein aina.

Mitkä ovat teidän parhaat matkavinkkinne?

I consider myself quite the talent when it comes to packing - all driven by the fact that I absolutely hate checking in luggage, so I try to bring a carry-on when ever possible. My philosophy: pack light (clear cosmetic minis are a must), keep it super simple (you can wear a LBD to basically anything) and always be prepared (bring some protein bars) - and polished (nude nails). 

Betina

(*Yhteistyössä: Balmuir) 

BEHIND THE BRAND: BALMUIR

Tuesday, February 2, 2016



"Kun Juha sanoi jossakin tapaamisessa, että jonain päivänä meistä tulee vielä yksi maailman johtavista luksusbrändeistä, minä potkin häntä pöydän alla!"

"Suomalainen", "menestystarina" ja "luksusbrändi" ovat termejä, joista harvemmin kuulee puhuttavan samassa lauseessa. Kahdeksan vuotta sitten perustettu Balmuir on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa onnistunut yhdistämään nämä elementit yli 70 maan kansainvälisellä high end  -jakelulla lifestyle-tuotteilleen. Tapasimme Balmuirin perustajan ja toimitusjohtajan Heidi Jaaran lounaan merkeissä ja saimme mahdollisuuden kuulla muun muassa rohkeasta hypystä uraputkesta yrittäjyyteen, Balmuirin hämmästyttävästä kansainvälisestä kasvutarinasta  ja tietenkin kertomuksia kuninkaallisista.

"Balmuir syntyi puhtaasti intohimosta. Yritimme pitkään lasta  tuloksetta. Päätin silloin, että Balmuirista tulee minun lapseni  ja ryhdyin yrittäjäksi", nykyisin kahden lapsen äiti Heidi kertoo. Pitkän uran kansainvälisissä ostotehtävissä Nokialla luoneelle Heidille oli itsestään selvää, että Balmuir syntyy välittömästi kansainväliseksi brändiksi. Suomi markkinana tuli mukaan vasta myöhemmin  ensimmäisenä liikkeenään Skanno. Monet suomalaiset eivät edelleenkään tunnista brändiä kotimaiseksi eikä nimikään juuri anna viitteitä brändin kotipaikkaan Kempeleeseen. Balmuir-nimi sai alkunsa Heidin miehen Juhan ajatuksesta inspiraationaan pariskunnan yhteinen golf-harrastus ja Skotlannin nummet. Heidi ja Juha ovatkin tiivis voimakaksikko Balmuirin takana; aiemmin toisaalla työskennellyt Juha siirtyi Heidin nauravien sanojen mukaan kolmen vuoden jälkeen "ilmaisesta mopokuskista" täyspäiväiseksi partneriksi Balmuiriin.

Heidin kertomukset brändin kasvuvuosista kertovat, että menestys on yhdistelmä piinkovaa business-mindsetia, ihailtavan rempseää spontaaniutta  ja ennen kaikkea rohkeutta. Omaan intuitioon on täytynyt uskaltaa luottaa ja tehdä päätöksiä sen varassa. Kiireisinä kasvuvuosina on muun muassa investoitu rohkeasti valtavia kuusinumeroisia summia tärkeisiin messuihin  ja valmisteltu Ruotsin kuninkaanlinnan tilausta Matkahuollolle imettäessä kotisohvalla. Rohkeasti asetetut tavoitteet ja ehdottomuus laadun suhteen ovat avanneet Balmuirille myös muun  muassa monien kuningashuoneidenkin ovet. Qatarin kuningasperheen 17 makuuhuoneen suunnittelu oli mielenkiintoinen projekti ja tällä hetkellä Heidi kertoo Balmuirin panostavan ulkomailla esimerkiksi hotellien sisustamisprojekteihin.



Uransa suurimmasta haasteesta kysyttäessä Heidi katsoo suoraan silmiin ja vastaa avoimesti "minä itse". Jääräpäinen luonne, kova tahto ja vahva visio brändistä ovat vieneet Balmuiria jo pitkälle, mutta samaan aikaan aiheuttavat yrittäjän itsensä mielestä välillä haasteita. Heidi kuvaileekin itseään vaativaksi työnantajaksi. Balmuirin pieni ja tiivis henkilöstö onkin hiotunut perheenomaiseksi ryhmäksi, jossa toisten toimintatavat tunnetaan ja tiimityö toimii. Heidi mainitsee henkilöstöjohtamisen olleen hänen suurin kehityskohteensa johtajana ja alueena hänellä on ollut eniten opittavaa yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Brändin taustalla työskentelevä tiimi toimii tehokkaasti ja toimintatavat halutaan pitää ketteränä. Aikaa syöviä palavereita ja turhaa byrokratiaa vältetään viimeiseen asti. "Tarvittaessa kutsutaan porukka koolle ja istutaan hetki kahvilla", Heidi kertoo hurmaavalla Oulun murteellaan.

Mistä Heidi ammentaa energiaa maailman valloitukseen? Vastaus tulee sekunninsadasosassa: perheestä. Kysyttäessä ajanhallinnasta kiireen keskellä Heidin kasvoille nousee lämmin hymy: "Me viihdymme parhaiten kotona Kempeleellä perheen kesken - ja vain juttelemme. Yhdessä ollessa emme katso tv:tä tai käytä sosiaalista mediaa, vaan olemme esimerkiksi yhdessä keittiössä tai ulkotulen äärellä." Perhe on valtava energian lähde ja lapset matkustavat pariskunnan mukana ympäri maailmaa.

Heidin tärkeimmät opit yrittäjänä:

1. Ole aito kaikessa mitä teet.
2. Valitse oikeat ihmiset ympärillesi; yrittäjien ympärillä pyörii paljon erilaisia ihmisiä - ole varovainen.
3. Arvosta perheesi tukea; varsinkin alku on yrittäjän perheelle rankkaa aikaa ja tuki korvaamatonta.
4. Hallitse numerot, tee tarkat laskelmat ja aina kaksi skenaariota: "upside" ja "what if".

It's not too often you hear the words "Finnish", "luxury brand" and "success story" being used in one sentence. However - one family-owned brand has managed to crack the code and combine all of these: Balmuir. We had the chance to meet Heidi Jaara, the founder of Balmuir, over lunch and discuss the secrets behind the brand. Turns out it's a combination of wholehearted passion, a rock-solid business mindset - and most importantly being wildly spontaneous and courageous in some matters. We were beyond inspired to meet this superwoman and can't wait to see where the brand goes next.  

Tintti & Betina