LOVIISAN AITTA

Tuesday, November 29, 2016


"Ihmisten kaipuu kauneuteen ei lopu" 


"Olin kuulemma seitsemänvuotiaana sanonut, että otan itselleni miehen, joka korjaa minulle tuon talon", nauraa Loviisan Aitta -sisustusliikkeen perustaja Helena Aho kuvaillessaan hänen kotitilallaan ollutta, rapistuvaa 1800-luvun lopulta peräisin olevaa navettaa. Kuinkas sitten kävikään; 1990-luvun lopulla kolmen lapsen äiti ja suomenkielenopettajana toiminut Helena päätti yhdessä miehensä kanssa kunnostaa navetan ja perustaa siihen sisustusliikkeen. "Se oli ihan hullu idea, josta meidän lähipiiri oli kauhuissaan", kertoo Helena hymy huulilla liikkeen alkuajoista. Tuolloin myynnissä oli ainoastaan muutama tuote, joista tärkein oli perheen yhdessä valmistama puinen tallilyhty. "Perustin tuolloin yrityksen varovaisesti ajatuksella, että voimme tarvittaessa koska tahansa lopettaa, kiittää kokemuksesta ja jatkaa eteenpäin", Helena kertoo.
"Mutta meillä taisi olla hieman onnea mukana", Helena hymyilee. Tunnelmallinen, Suomen ensimmäinen ja konseptiltaan ainutlaatuinen navettaliike herätti nopeasti sisustuslehtien ja -ohjelmien kiinnostuksen, ja pian vierailijoita liikkeeseen tuli pitkänkin matkan takaa. Hiljalleen suosion myötä liikettä laajennettiin myös navetan yläkertaan ja mukaan tuotiin kiinnostavia brändejä, kuten Riviera Maison ja Lexington. Pian liikkeen äärimmäisen kaunis ja lämminhenkinen tunnelma huomattiin myös kansainvälisesti: Loviisan Aitta on jo voittanut kaksi erittäin arvostettua sisustusalan Gia-palkintoa.
"Meidän koko perhe on aina ollut vahvasti mukana yrityksessä; alkaen siitä, kun me lapset olimme aina joulusesongin aikaan liikkeessä tonttupukuihin puettuna", Helenan tytär, sisustussuunnittelija Elina Aho nauraa. "Tällaista työtä ei voisi tehdä, ellei koko perhe olisi siinä mukana. Kyllä tämä liike on vähän kuin meidän perheen neljäs lapsi", Helena kertoo. Kysyttäessä missä vaiheessa Elina päätti siirtyä täyspäiväisesti perheyritykseen töihin, hän puhkeaa lämpimään hymyyn: "Siis nuorenpana ajattelin, etten missään nimessä mene äidille töihin - enkä sisustusalalle!" Todellisuudessa yrityksen vetovastuussa yhdessä  äitinsä kanssa oleva Elina on jopa silloin tällöin löytänyt kihlattunsakin tekemästä ruuhka-apulaisen töitä.
Oman äitinsä kanssa työskentely asettaa luonnollisesti aina omat haasteensa. Peruslähtökohtana yhteistyön onnistumiselle on kuitenkin taustalla oleva sama ajatusmaailma, samoin kuin lapsuudenkodista opittu työteliäisyys. Päivittäinen yhteinen liikkeenjohto vaatii myös molemminpuolista arvostusta ja toisen erityisvahvuuksien ja luonteen kunnioittamista. "Meillä on hyvä balanssi; minä olen hieman äitiä rohkeampi, ja äiti taas toisaalta osaa laittaa jäitä hattuun oikealla hetkellä. Perheyrityksessä vaaditaan paljon, mutta myös luotetaan paljon", Elina kertoo. 
Helenan opit:

1. Luota omaan ensivaistoosi - se on usein oikeassa. 
2. Perheen tuki yrittäjälle on korvaamaton. 
3. Luo rohkeasti oma konseptisi - kopioimailla et menesty. 
4. Verkostoidu - yrittäjän työ on yksinäistä. 


Elinan vinkit:

1. Äitiä kannattaa kuunnella. "Äiti tietää, mutta ei aina heti sano". 
2. Yrittäjän ei tule laskea työntuntejaan - löydä sellainen työ, jossa niitä et halua laskea. 
3. Ole itsevarma, mutta nöyrä. Muista kuunnella viisaampia. 
4. Sisustusmaailman glamourin voi unohtaa. "Näkisittepä meidät räntäsateessa purkamassa tavaroita - siitä on hohdokkuus kaukana!". 
Käynti Loviisan Aitassa on aina esteettinen ja siten onnellistava elämys. Navetan yläkerran kahvila omine herkkuineen on jo sinänsä vierailun arvoinen kokemus. En malta odottaa joululahjaostoksille pääsyä talviseen ja varmasti jouluistakin jouluisempaan Ruskoon.

Betina 

"When I grow up, I will marry a man who will fix this old barn for me", said a 7-year-old little girl back in the days in a small town called Rusko. Now the little girl - Helena Aho - is the owner of a beautiful lifestyle store - Loviisan Aitta - located in the very same barn. Today she is leading the store together with her daughter Elina Aho. Best tips and lessons learned? 1. Trust your first instinct - it's usually right. 2. For an entrepreneur, the family's support is worth everything. 3. Be bold and create your own concept - you won't be successfull by copying.  4. Networking is key for an entrepreneur! 

Follow Stellar Stories blog on: Facebook Bloglovin Instagram

No Comments Yet, Leave Yours!