LASTEN KUVIEN JAKAMINEN SOSIAALISESSA MEDIASSA

Sunday, September 18, 2016

Jokaista vanhempaa kohtaa nykyään jo vanhemmuuden ensimmäisestä päivästä alkaen pulma, johon ei sitä oikeaa vastausta ole neuvolallakaan antaa. Mikä on oikea tapa tuoda lapsi sosiaaliseen mediaan vai tuodako ollenkaan?

Olen jutellut tästä paljon läheisteni kanssa ja aihe tuntuu luonnollisesti tänä päivänä painavan monen vanhemman mieltä. En aluksi ajatellut tästä blogiin kirjoittaa, sillä en koe omaavani aiheesta millään tavalla oikeampaa tai parempaa mielipidettä kuin kukaan muu vanhempi. Niin paljon tästä on viime aikoina kuitenkin tullut kysymyksiä, että ajattelin aiheelle postauksen omistaa ja avata omia ajatuksiani sen ympäriltä. 


Omien lasteni kuvia on näkynyt eri some-kanavissani aina välillä. Täältä blogista löytyy heistä myös muutama, tytöstä enemmän kuin pojasta. Vauva ei ole minusta vielä niin tunnistettava henkilö, eikä häntä välttämättä tulla siis tunnistamaan kasvokuvista myöhemmin, mikäli hän ei niin halua. Kolmevuotiaasta esikoisestani en enää niin mielelläni kuvia tänne tallenna ihan suoraan kasvojen edestä ja todella tunnistettavasti kuvattuna. Tytön kasvaessa on hänen kanssaan sama juttu, vauvasta lapseksi kasvaessa vähenevät hänestä näkyvät kasvokuvat. Sama ohjenuora pätee niin blogiin, kuin Instagramiin ja Facebookiin. He tulevat törmäämään varmasti joskus myöhemmin kuviin, joita olen heistä nettiin tallentanut, mutten osaa kuvitella siinä olevan mitään negatiivista, vaan enemmin normaalia heidän ollessaan vanhempia. Tämä on ehkä hassu "koska muutkin" -peruste, mutta ajattelen sen olevan täysin normaalia heidän ollessaan vanhempia, että jotain kuvia on löydettävissä heidän lapsuudestaan. Kuvat, joita heistä olen jakanut eivät ole intiimeistä tilanteista eivätkä esimerkiksi heidän kylpy- tai uimapukukuvat päädy internetiin.

Tähän liittyen olen seurannut voimakkaitakin mielipiteitä herättävää ja kuohuttavaa imetyskuvakeskustelua. Ymmärrän aiheen kirvottavan paljon eriäviä mielipiteitä ja mielestäni jokaisella äidillä on aiheesta oma oikea mielipide, mutta se, mikä on itseäni aiheessa myös askarruttanut, on lasten näkökulma. Vauvan ruokailu on minusta aika intiimi hetki ja siitä kuvan jakaminen saattaa loukata lapsen yksityisyyttä?


Se ei siis minua haittaa, mikäli muutamia kasvokuvia lapsistani silloin tällöin eri kanavissa olisikin. Itselleni vieraampi ajatus ja omasta mielestäni enemmän lapsen yksityisyyttä loukkaavaa olisi minusta heidän luonteensa ja persoonansa avaaminen tuhansille ja tuhansille ihmisille. En halua kertoa heistä tai heidän arjestaan tarkempia yksityiskohtia ja erityisen vieraalta tuntuisi heidän kasvamisen ja kehitysvaiheiden henkilökohtaiset kuvaamiset kymmenille tuhansille ihmiselle. Tällöin kokisin vieväni heiltä yksityisyyttä ja tekeväni jotain, mihin minulla ei ole oikeutta. Ja tässä on hyvä jälleen korostaa tämän olevan täysin oma, eikä kenenkään muun vanhemman erilaista mielipidettä yhtään oikeampi ajatus. Vauvan unirytmien tai ruokailujen jakaminen ei luultavasti ketään tulevaisuudessakaan haittaa, mutta lapsen temperamenttityypin, uhmakausien tai muun tarkemman persoonan avaamisen koen itse lapsen yksityisyyttä loukkaavaksi. En itsekään toivoisi, että minusta löytyisi kaikkien saatavilta tarkkoja kuvauksia millainen persoona olen. Varsinkaan, jos nämä tiedot olisi jakanut se minulle kaikista läheisin ihminen. 

Itseäni kiinnostaisi kovasti kuulla teidän ajatuksia aiheesta, jaatteko laisinkaan lastenne kuvia sosiaalisen median kanavissa? 


Social media is full of pictures of children and every parent faces the problem of whether or not it is ok to share the cute pictures. This is something I have thought a lot as well and my decision has been to show them in my social media channels and you have seen them both here in Stellar as well few times. More pictures from the baby than toddler since I think a baby is not that recognizable person as an older child and therefore it has felt ok to share the pictures. As the children gets older I prefer sharing photos that don't show their faces. 

Tintti 

Follow Stellar Stories blog on: Facebook Bloglovin Instagram

3 comments:

 1. Tämä on aihe pinnalla todella, vähän kaikkialla. Itse olen tehnyt päätöksen, että lapsen kasvot pidän pois sosiaalisesta mediasta kokonaan. Poikkeuksen voisin tehdä vain jonkun todella erityisen hienon ja ammattitaitoisesti toteutetun kuvan kohdalla, jossa on ennemmin kyse hyvästä kuvasta kuin lapsesta. Itävallassa taisi olla juuri ensimmäinen oikeusjuttu, jossa lapsi haastoi vanhempansa oikeuteen kuvien julkaisusta facebookissa. Vanhemmat olivat jakaneet kuvia päivittäin useiden vuosien ajan ilman lupaa. Mitä todennäköisemmin nyt 18-vuotias lapsihan tuon oikeusjutun voittaa. Ja milloin tulee ensimmäinen tällainen Suomeen?
  Ellen

  ReplyDelete
 2. Mutta tämä on tietysti asia, minkä kaikki vanhemmat itse punnitsevat, ja tekevät juuri sen päätöksen kuin parhaaksi näkevät, miettivät mikä kuuluu tai voi laittaa julkiseksi ja mikä pysyy perhealbumissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi apua, oikeuteen vanhempiaan vastaan :/ mutta kääk - vuosien ajan päivittäin kuvia, hui! Tämä on varmasti ääriesimerkki aiheesta, mutta näitä tapauksia ehkä harmi kyllä on vielä paljon edessä. Jokainen vanhempi tekee tosiaan omat päätöksensä ja uskon myös kaikkien tekevän sen omalle perheelle parhaan ratkaisun. Tuo sinun linjasi on hyvä, sitä ei varmasti tarvitse ainakaan katua koskaan.

   Itse olen pysähtynyt monesti pohtimaan sitä, kuinka yleistä on jakaa kuvia "syvempää" eli tuota lapsen persoonaan ja kehitykseen liittyvää. Tästä aiheesta puhutaan ehkä vähemmän ja se on itsestäni tuntunut jotenkin ehkä vielä henkilökohtaisemmalta kuin kuvat. Kirjoitit hyvin muuten oman ajatukseni auki siitä, että lasten kuvia voi näkyä nostamatta heitä keskiöön.

   Tintti

   Delete