KODINHOITOHUONEEN SUUNNITTELU

Saturday, September 10, 2016

Yksi pieni unelma tulevaan kotiimme liittyen oli saada erillinen kodinhoitohuone. Tämä osoittautui kotia etsiessä yllättävänkin haasteelliseksi, sillä todella monissa, jopa enemmän neliöitä sisältävissä, pohjaratkaisut eivät olisi sille antaneet myöden. Kuten aiemminkin totesin, yllättivät tämän alueen monet suurienkin asuntojen pohjaratkaisut epäkäytännöllisyydellään ja kodinhoitohuoneiden puuttuminen oli yksi niistä ihmetyksistä. Etenkin lapsiperheissä tämä on kuitenkin arkea paljon helpottava, joka varmistaa, että pyykit ja siihen liittyvä huolto ei levity koko asuntoon. 

Asuntomme pohjasta löytyi kuin löytyikin lopulta mahdollisuus erillisen kodinhoitohuoneen rakentamiseen. Huone on todella pieni ja se on ollut varastotilana toisen varaston vieressä tähän asti. Näin kuitenkin heti tilan potentiaalin ja mielestäni siihen vaaditut neliöt löytyivät juuri ja juuri, neliöitä huoneessa on vajaa 6. Mitään suurta ja tilavaa kodinhoitohuonetta siitä ei siis tulla saamaan, mutta varmasti juuri asiansa ajava ja meille riittävä tila pyykkihuoltoon.

Kuvat: Pinterest

Suurena bonuksena tila sijaitsee kylpyhuoneen seinän takana, joten putkien vetäminen tilaan onnistuu suht helposti. Lisäksi jännitimme hieman ikkunattoman tilan ilmanlaatua, mutta onneksemme ilmanvaihto toimii tässäkin osassa asuntoa erinomaisesti ja kodinhoitohuone saadaan tilaan rakennettua.  

Koska kyseessä on todellinen työtila, menee suunnittelussa toimivuus ja käytännöllisyys kaiken edelle. Tässä tilassa ei vietetä aikaa millään muulla tapaa, kuin työskentelemällä ja se täytyi suunnittelussa huomioida. Tämä ei tietenkään onneksi poissulje kauniita materiaalivalintoja ja halusinkin sisustuksella tehdä tilasta mahdollisimman miellyttävän. Pyykin peseminenkin on paljon mukavampaa kauniissa tilassa ja etenkin toimivassa sellaisessa. 

Tila saa henkiä pesula-tunnelmaa ja koneita ei tarvitse piilottaa tilassa ovien taakse. Lattialle halusin klassisen mustavalkoisen kahdeksankulmaisen laatan ja se toimi koko huoneen suunnittelun lähtökohtana. Työtasojen tulee kestää hyvin kosteutta ja materiaali tulee luultavasti olemaan kestävää laminaattia. Lavuaarin haluan olevan riittävän suuri käsipyykille ja kaapit tarpeeksi tilavat kaikille tarvittaville pesuaineille. Tilaa tarvitaan myös pyykkikoreille ja kaapistot täytyy suunnitella ne mahduttaviksi. 

Tämä on myös tila, jonka materiaalivalinnoissa säästämme. Hinta-laatusuhteeltaan hyviä vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Kvikiltä ja Ikealta ja kodinhoitohuone tullaankin luultavasti jommasta kummasta tilaamaan. Mikäli teistä joku on remontoinut tai suunnitellut kodinhoitohuonetta, otan ideoita ja huomioitavia asioita enemmän kuin mielelläni vastaan. Monia asioita saattaa nimittäin tässä vaiheessa jäädä itseltä huomaamatta ja vinkit toimivaan kodinhoitohuoneeseen ovat enemmän kuin tervetulleita. 


There is one room in the renovation project that is almost 100% planned by me. I´m mainly responsible for the laundry in our family and therefore I took the priviledge to plan the laundry room. Since this will be a true working space the functionality is the key but I want the room to be nice and beautiful as well. The space is really small but I think we'll manage to change the former storage into a well-working laundry room. It will be a room with a very classic black and white decor and I'm especially in love with the classic octagon tile floor. 

Tintti

Follow Stellar Stories blog on: Facebook Bloglovin Instagram

9 comments:

 1. Kun päätimme ostaa asunnon taloyhtiöstä, missä nyt asumme oli meillä kaksi vaihtoehtoa. Toisessa niistä ei ollut kodinhoitohuonetta, mutta hieman järkevämpi yläkerta (keittiö-/olohuoneratkaisu) ja kaikki makuuhuoneet samassa kerroksessa ja toisessa yksi makuuhuone yläkerrassa eikä toivomaani saarreketta keittiössä. Päädyimme kuitenkin valitsemaan kodinhoitohuoneellisen asunnon. En ole muuten katunut päivääkään. Se pyykkirumba, mikä alkoi lapsen syntymän myötä on uskomaton. En olisi ikinä edes osannut kuvitella. Vaikka pesen melkein joka päivä koneellisen pyykkiä, tulee silti niitä päiviä kun pestäviä koneellisia on neljä ja sen vuoksi tuon kaaoksen tunkeminen omaan tilaansa tuntuu täydelliseltä. Meidän kodinhoitohuone on pieni, siellä on vain iso likapyykkikaappi, pesukone, kuivausrumpu ja neljä pienempää kaappia, jotka kuitenkin mahduttavat sisäänsä kaiken tarvittavan. Ja aika iso plussa oli myös se, että emme joutuneet ostamaan missään vaiheessa mitään hoitopöytäratkaisua, koska ison lavuaarin viereinen taso oli tarpeeksi iso tähän tarkoitukseen. Oikein paraatipaikalla. Minulla on edelleen myös minin nyt sopivat vaatteet kodinhoitohuoneen kaapissa, koska sinne ne jossain veiheessa heti alkutaipaleesta siirsin, Olisi käynyt hieman monimutkaiseksi hakea niitä aina hänen omasta huoneestaan. Kodinhoitohuoneesta pääsee myös suoraan ulos, mikä auttaa toisinaan koiran ja tulevaisuudessa varmasti myös lapsen kanssa.
  Ellen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jospa vielä löytyisi joku laite, mikä nostaisi pyykit kuivaustelineeltä ja -rummusta pois takaisin vaatekaappeihin :o

   Delete
 2. Ymmärrän täysin valintasi - ja olisin itse tehnyt samoin :) Erityisesti lasten kanssa pyykkihuolto on aika iso osa arkea ja olen tosiaan ihan super onnellinen, että saamme uuteen kotiin kodinhoitohuoneen. Tuo ulko-ovi kodinhoitohuoneesta on ihan luksus, talvella ja kurakelillä lapset saisivat tulla riisumaan kurahousunsa suoraan kodinhoitohuoneen lattialle :) Ihana kuulla, että teilläkin on toiminut pieni kodinhoitohuone, uskon, että tuo meidänkin on ihan riittävän kokoinen vaikkei neiliötä montaa olekaan.

  Ja oih, tuollainen robotti saisi muuttaa mielellään meillekin, joka viikkaisi puhtaat takaisin kaappeihin. :)

  Tintti

  ReplyDelete
 3. Odotan niin kuvia teidän valmiista kodista. Tuo kodinhoitohuone on niin omaa tyyliäni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin minäkin, hehe :) Vaikka tämä projekti on ihanaa toteuttaa, olen alkanut jo tosi tosi paljon odottaa, että näkisi valmiita pintoja..ei onneksi enää kauhean kauaa toivottavasti...Kodinhoitohuonetta on hauska suunnitella sen ollessa niin oma kokonaisuutensa. Tämä huone rikkoo muun kodin tyyliä aika paljon ja on kivaa vaihtelua muun sisustuksen suunnitteluun.

   Tintti

   Delete
 4. Ihana lattia! Meillä parhaaksi ratkaisuksi on osoittautunut likapyykkipönttöjen sijoittaminen jokaisen makuuhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen - sinne missä vaatteet otetaan pois. Säästyy tilaa kodinhoitohuoneesta. Teinin patistaminen pyykin viemiseen erilliseen huoneeseen käy päivätyöstä. Nytkin pyykin useimmiten lojuu pyykkikorin vieressä. Teillä tosin taitaa mennä tähän vaiheeseen vielä hetki!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö olekin! En malta odottaa, että näen lattian valmiina. Mahtava vinkki tulevaisuutta ajatellen, teinien kanssa ei varmasti voi odottaa heidän jaksavan viedä likapyykkiä kodinhoitohuoneeseen asti..pidän tämän mielessä tulevaa varten. :)

   (ja pahoittelut kommenttiisi vastaamisen viiveestä, jostain syystä kommentti oli mennyt roskakoriin :( )

   Tintti

   Delete
 5. Hei! Seuraan mielenkiinnolla teidän saneerausprojektia, sillä itsellämme on samanmoinen menossa, vuosimallin 1969 omakotitaloon, jossa kaikki menee uusiksi. Purimme vanhan kylmiön ja pikku-wc:n välisen seinän ja tilalle tulee 7,5 m2 kodinhoitohuone, josta on käynti autokatokseen. Meille tärkeää oli pyykkihuollon lisäksi riittävän iso pesuallas, jossa voi pestä lenkkareita ja vieheitä. :) Kannattaa siis miettiä tilankäyttö myös mahdollisten harrastusten kannalta. Ja meille tulee muuten täsmälleen sama lattia kodinhoitohuoneeseen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentistasi, ihan mahtavaa kuulla täältä löytyvän samassa remonttitilanteessa olevia. :) Ja todella samankaltainen tilanne myös kodinhoitohuoneen osalta siis. :) Mahtavaa, että teilläkin löytyi sen rakentamiselle mahdollisuus, ja vielä ulko-ovellinen tila! Tuo riittävän suuri pesuallas on muuten todella hyvä huomio, sitä tullaan varmasti tarvitsemaan. Meillä varmasti seuraavien vuosien aikana eniten kurahousujen pesemiseen, mutta jatkossa sitten tosiaan harrastuksiinkin jne. Hyvä maku sinulla lattian suhteen. :)

   Tintti

   Delete