SANDRON MAKUJA

Friday, February 12, 2016

Koleaan ja sateiseen säähän on yksi takuuvarma piristäjä - herkullinen ja mausteinen ruoka. Tykkään hurjasti etnisestä ruuasta ja etenkin kylmään aikaan vuodesta se maistuu minulle usein. Sandro on ollut pitkään yksi suosikkiravintoloistani Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan makuja kaivatessani ja erityisesti ravintolan lounas ja brunssi ovat olleet suosikkejani. Tämän talven aikana olen opetellut tekemään näitä ruokia kotonakin ja tätä projektia on auttanut viime vuonna julkaistu Sandro Cookbook -keittokirja, johon on koottu Sandron suosittuja reseptejä. 


Lähi-Idän resepteistä suosikkejani ovat erilaiset kasvisruuat ja erilaiset maustetut kasvikset ja juurekset ovatkin olleet juuri se syy, miksi tähän ruokakulttuuriin olen kovasti ihastunut. Kasvisten lisäksi rakastan erilaisia hummuksia ja jugurttipohjaisia kastikkeita, joita ruokien kanssa tarjotaan. Eri tavoin valmistetut hummukset ovat myös oiva välipala pilkottujen kasvisten kanssa ja terveellisempi vaihtoehto monille muille naposteluruuille. Sandron perinteinen leipä on tietysti myös aina leivottava aterialle mukaan ja kastikkeiden viimeisetkin rippeet häviävät lautasilta leivällä ne kaapiessa. Sandron perinteinen hummus on kuohkeaa ja paahdettu valkosipuli tekee mausta lempeän. Hummuksesta on tullut oma suosikkimme ja  kuten kirjassakin mainitaan, sen ympärille voi helposti rakentaa vaikka koko aterian.

Sitrushedelmien ollessa sesongissa erilaisia appelsiineista koottuja salaatteja on tullut tehtyä paljon. Yksinkertaisimmillaan appelsiiniviipaleet maustetaan kanelilla ja aluksi hiukan oudolta kuulostava makuyhdistelmä tuo appelsiiniin uuden ja maukkaan ulottuvuuden. 



Tässä Sandron hummuksen ohje - oiva tarjottava esimerkiksi viikonlopun aterian alkupalana kasvisten kanssa. 

400g kikherneitä (kypsiä)
4 tl tahinia
1 dl kylmää vettä
1/2dl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/2tl jauhettua juustokuminaa
1/2tl chiljauhetta
1/2 tl paprikajauhetta

Sekoita tahini ja sitruunamehu monitoimikoneessa (tai sauvasekoittimella) sileäksi tahnaksi. Kaavi lastalla tahna kulhon reunoilta mukaan ja sekoita vielä noin minuutin ajan. Lisää vesi ja sekoita kunnes tahini on vaaleaa ja kuohkeaa.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista ne pikaisesti pannulla ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisää valkosipulit, oliiviöljy, juustokumina, chilijauhe ja suola tahiniin. Sekoita 30sek, kaavi kulhon laidat ja pohja ja sekoita vielä 30sek. 

Valuta kikherneistä kaikki neste ja huuhdo ne kylmällä vedellä. Lisää noin puolet herneistä tahiniin. Soseuta seos sileäksi, kaavi välillä reunat. Lisää loput kikherneet ja sekoita vielä noin 30sek, sen mukaan, miten karkeaa hummusta haluat. Jos massa on liian jäykkää, lisää hiukan vettä samalla sekoittaen. 

Lusikoi hummus vadille ja koristele paprikajauheella ja oliiviöljyllä. (Alkuperäisen ohjeen mukaan koristellaan myös granaattiomenasiirapilla sekä sumakilla, nämä jätin itse pois.)


The best medicine for this fifty shades of grey winter weather is colorful and spicy food. Preferably enjoyed and shared with good friends without any hurry. My favorite recipes are found from the Sandro cookbook published last year. Their traditional hummus is to die for and goes with any vegetables. I highly recommend to try!


Tintti


ps. Ja tylsäksi ei tosiaan ehdi Helsingin ravintolamaailma käydä, luitteko jo tulevasta ravintolabuumista?

2 comments:

  1. Lähi-Idän keittiö on kyllä herkullinen.

    Ravintolabuumi on kyllä melkoinen ja moni uusista paikoista avautuu ihan työpaikkani kulmille. Tuosta listasta puuttui Uudenmaankadulle tällä viikolla vattu Penny, jonka kävimme testaamassa jo päivä ennen avajaisia - suosittelen erityisesti suussa sulavaa High Steakia.

    Farougen tilat ovat tyhjinä Yrjönkadulla, siihenkin varmaan tulee joku uusi ravintola. Vinkel vei kälyni liiketilan (hän onneksi sai uuden liiketilan hopeakoruliikkeelleen samasta rakennuksesta), joten Vinkelinkin valmistumista on seurattu tarkkaan.

    ReplyDelete
  2. Kiitos näistä vinkeistä - en ollut noista ravintoloista vielä kuullutkaan! Helsingissä ei ehdi ravintoloiden osalta elämä tylsäksi käydä, ihan mahtavaa! :)

    Tintti

    ReplyDelete