BEHIND THE BRAND: BALMUIR

Tuesday, February 2, 2016"Kun Juha sanoi jossakin tapaamisessa, että jonain päivänä meistä tulee vielä yksi maailman johtavista luksusbrändeistä, minä potkin häntä pöydän alla!"

"Suomalainen", "menestystarina" ja "luksusbrändi" ovat termejä, joista harvemmin kuulee puhuttavan samassa lauseessa. Kahdeksan vuotta sitten perustettu Balmuir on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa onnistunut yhdistämään nämä elementit yli 70 maan kansainvälisellä high end  -jakelulla lifestyle-tuotteilleen. Tapasimme Balmuirin perustajan ja toimitusjohtajan Heidi Jaaran lounaan merkeissä ja saimme mahdollisuuden kuulla muun muassa rohkeasta hypystä uraputkesta yrittäjyyteen, Balmuirin hämmästyttävästä kansainvälisestä kasvutarinasta  ja tietenkin kertomuksia kuninkaallisista.

"Balmuir syntyi puhtaasti intohimosta. Yritimme pitkään lasta  tuloksetta. Päätin silloin, että Balmuirista tulee minun lapseni  ja ryhdyin yrittäjäksi", nykyisin kahden lapsen äiti Heidi kertoo. Pitkän uran kansainvälisissä ostotehtävissä Nokialla luoneelle Heidille oli itsestään selvää, että Balmuir syntyy välittömästi kansainväliseksi brändiksi. Suomi markkinana tuli mukaan vasta myöhemmin  ensimmäisenä liikkeenään Skanno. Monet suomalaiset eivät edelleenkään tunnista brändiä kotimaiseksi eikä nimikään juuri anna viitteitä brändin kotipaikkaan Kempeleeseen. Balmuir-nimi sai alkunsa Heidin miehen Juhan ajatuksesta inspiraationaan pariskunnan yhteinen golf-harrastus ja Skotlannin nummet. Heidi ja Juha ovatkin tiivis voimakaksikko Balmuirin takana; aiemmin toisaalla työskennellyt Juha siirtyi Heidin nauravien sanojen mukaan kolmen vuoden jälkeen "ilmaisesta mopokuskista" täyspäiväiseksi partneriksi Balmuiriin.

Heidin kertomukset brändin kasvuvuosista kertovat, että menestys on yhdistelmä piinkovaa business-mindsetia, ihailtavan rempseää spontaaniutta  ja ennen kaikkea rohkeutta. Omaan intuitioon on täytynyt uskaltaa luottaa ja tehdä päätöksiä sen varassa. Kiireisinä kasvuvuosina on muun muassa investoitu rohkeasti valtavia kuusinumeroisia summia tärkeisiin messuihin  ja valmisteltu Ruotsin kuninkaanlinnan tilausta Matkahuollolle imettäessä kotisohvalla. Rohkeasti asetetut tavoitteet ja ehdottomuus laadun suhteen ovat avanneet Balmuirille myös muun  muassa monien kuningashuoneidenkin ovet. Qatarin kuningasperheen 17 makuuhuoneen suunnittelu oli mielenkiintoinen projekti ja tällä hetkellä Heidi kertoo Balmuirin panostavan ulkomailla esimerkiksi hotellien sisustamisprojekteihin.Uransa suurimmasta haasteesta kysyttäessä Heidi katsoo suoraan silmiin ja vastaa avoimesti "minä itse". Jääräpäinen luonne, kova tahto ja vahva visio brändistä ovat vieneet Balmuiria jo pitkälle, mutta samaan aikaan aiheuttavat yrittäjän itsensä mielestä välillä haasteita. Heidi kuvaileekin itseään vaativaksi työnantajaksi. Balmuirin pieni ja tiivis henkilöstö onkin hiotunut perheenomaiseksi ryhmäksi, jossa toisten toimintatavat tunnetaan ja tiimityö toimii. Heidi mainitsee henkilöstöjohtamisen olleen hänen suurin kehityskohteensa johtajana ja alueena hänellä on ollut eniten opittavaa yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Brändin taustalla työskentelevä tiimi toimii tehokkaasti ja toimintatavat halutaan pitää ketteränä. Aikaa syöviä palavereita ja turhaa byrokratiaa vältetään viimeiseen asti. "Tarvittaessa kutsutaan porukka koolle ja istutaan hetki kahvilla", Heidi kertoo hurmaavalla Oulun murteellaan.

Mistä Heidi ammentaa energiaa maailman valloitukseen? Vastaus tulee sekunninsadasosassa: perheestä. Kysyttäessä ajanhallinnasta kiireen keskellä Heidin kasvoille nousee lämmin hymy: "Me viihdymme parhaiten kotona Kempeleellä perheen kesken - ja vain juttelemme. Yhdessä ollessa emme katso tv:tä tai käytä sosiaalista mediaa, vaan olemme esimerkiksi yhdessä keittiössä tai ulkotulen äärellä." Perhe on valtava energian lähde ja lapset matkustavat pariskunnan mukana ympäri maailmaa.

Heidin tärkeimmät opit yrittäjänä:

1. Ole aito kaikessa mitä teet.
2. Valitse oikeat ihmiset ympärillesi; yrittäjien ympärillä pyörii paljon erilaisia ihmisiä - ole varovainen.
3. Arvosta perheesi tukea; varsinkin alku on yrittäjän perheelle rankkaa aikaa ja tuki korvaamatonta.
4. Hallitse numerot, tee tarkat laskelmat ja aina kaksi skenaariota: "upside" ja "what if".

It's not too often you hear the words "Finnish", "luxury brand" and "success story" being used in one sentence. However - one family-owned brand has managed to crack the code and combine all of these: Balmuir. We had the chance to meet Heidi Jaara, the founder of Balmuir, over lunch and discuss the secrets behind the brand. Turns out it's a combination of wholehearted passion, a rock-solid business mindset - and most importantly being wildly spontaneous and courageous in some matters. We were beyond inspired to meet this superwoman and can't wait to see where the brand goes next.  

Tintti & Betina

11 comments:

 1. Tää oli ihana lukea varsinkin tänään, kun synttäripäivän lahjapaketista löytyi jo kauan himoitsemani Balmuirin kylpytakki!

  ReplyDelete
 2. Oi mikä ajoitus! :) Ja hurjasti onnea siis, toivottavasti päiväsi on ihana! Lahja on ainakin erinomainen :)

  Tintti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon, päivä oli yhtä erinomainen kuin lahjakin :)

   Delete
 3. Tosi mielenkiintoinen juttu! Kiitos taas teille! :)

  ReplyDelete
 4. Kiitos ja kiitos ihanasta kommentistasi :)

  Tintti

  ReplyDelete
 5. Täällä olen vientimarkkinoinnin kurssin taustatyön myötä ihanstunut Heidiin vielä enemmän, upea nainen ja aivan huikea esikuva! Kiitos inspiroivasta postauksesta :)

  ReplyDelete
 6. Kiitos ihanasta kommentistasi. :) Ja eikö olekin - huikea tarina ja upea nainen sen takana. Tällaisten ihmisten tapaamisesta saa kovasti energiaa!

  Tsemppiä opintoihin!

  Tintti

  ReplyDelete
 7. Moi! Löysin bloginne juuri muutama päivä sitten ja innokkaana olen lukenut vanhoja postauksianne :) Nyt haluaisin alkaa seuraamaan blogianne bloglovinin kautta, mutta jostain syystä seuraaminen ei millään onnistu. Ajattelin kysyä että pystyykö blogianne seuraamaan sitä kautta ollenkaan, vai onko vika vain täällä päässä?

  ReplyDelete
 8. Kiva kuulla, että löysit tänne - Tervetuloa! :) Bloglovin pitäisi toimia kyllä, varmistan vielä täältä päästä :) Hyvinkin mahdollista, että vika on täällä päässä. :)

  Tintti

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, vika taisi olla täällä päässä! Vihdoin sain itseni klikattua seuraamaan teitä! Innolla odotan uusia postauksia :)

   Delete
 9. Mahtavaa! Ja kiitos, että kommentoit kaiken olevan kunnossa sen kanssa. :) palaamme pian uusien postausten kanssa! :)

  Tintti

  ReplyDelete