STELLAR-VINKIT TOIMIVAAN ARKEEN

Sunday, December 13, 2015

Joulukuu on usein vuoden kiireisintä aikaa niin työkiireiden, jouluvalmistelujen kuin erilaisten tapaamisten ja juhlien takia. Siinä missä ideaalitilanteessa olisi ihana hiljentyä pikkuhiljaa joulun viettoon glögin äärelle, on todellisuus kuitenkin enemmän paikasta toiseen juoksentelua - kuin lapsena kuusen ympärillä. Pääsimme torstaina kuulemaan Maaret Kallion ajatuksia arjesta Santa Marian järjestämällä kauniilla illallisella, joka sai meidät pohtimaan omaa arkeamme - ja lempeämpää suhtautumista siihen.Tässä muutamia parhaaksi kokemiamme vinkkejä arkeen: 

Olemme molemmat luonteeltamme hyvin järjestelmällisiä ja se kulminoituukin arjessa sunnuntaihin, joka tunnetaan organisointipäivänä. Sunnuntaisin valmistellaan seuraavaa viikkoa niin vaatehuollon (pyykki, silitys ja garderobin hahmottelu) kuin kauneudenhoidon (kuorinnat, naamiot ja kynsienhoito) osalta. Tämä ei missään nimessä tarkoita, että aloittaisimme seuraavan viikon stressaamisen sunnuntaisin, vaan enemmänkin proaktiivista orientoitumista tulevaan viikkoon positiivisessa mielessä kotona rauhassa puuhastellen. 

Kokemustemme mukaan pieni lenkki ulkoilmassa antaa enemmän boostia arkeen kuin yksikään vitamiinijuoma. Vaikka päivä olisi kuinka kiireinen ja motivaatio räntäsateeseen lähtemiseen täysin olematon, emme usko kummankaan koskaan katuneen lenkille lähtöä. Ei, vaikka siihen olisi herätty kello viisi aamulla, kuten meillä on usein kiireisinä aikoina tapana tehdä. Olemme myös todenneet lenkkitreffien olevan hyvä tapa yhdistää urheilu ja ystävien näkeminen - varsinkin niinä viikkoina, kun aika on erityisen kortilla. 

Olemme molemmat aikamoisia haaveilijoita ja osaamme erinomaisesti fokusoida tarvittaessa ajatuksemme kiireen keskeltä johonkin mukavampaan. Usein se on edessä oleva lomamatka - Betinan tapauksessa tällä hetkellä Tukholma ja Tintillä perinteinen aurinkoloma. Ajatukset saa irrotetua kiireestä myös hyvän kirjan avulla; ennen nukahtamista vietetty lukuhetki, edes lyhyt sellainen, saa rentoutumaan ja takaa paremmat yöunet. Myös päätös siirtää puhelin latautumaan yöksi toiselle puolelle huonetta on rauhoittanut nukahtamishetkeä selailun vähentyessä. 

Hyvä ruoka, parempi mieli - arkiruokaan ja yhteisiin ruokahetkiin kannattaa todella panostaa. Tintti saa pidettyä arjen ruuanvalmistuksen mielenkiintoisena kokkikirjojen avulla. Välttääkseen sitä varmasti meille kaikille tuttua kaupassa käytävää "mitä tänään syötäisiin" -pohdintaa (joka päätyy aina kanaan ja riisiin tai lihapulliin), on sunnuntaiaamuun tullut rutiini kahlata reseptikirjoja läpi ja etsiä tulevalle viikolle ideoita illallisiin. Vinkkinä myös Stockan Herkkuun lanseeratut "Parempaa ruokaa helposti" -reseptit. Ainekset löytyvät näppärästi samasta paikasta ja valmistaminen käy aina 20 minuutissa.

Lapsiperheessä arki muodostaa lastemme lapsuuden ja tämä ajatus on jäänyt muutama vuosi sitten tiukasti Tintin mieleen. Lapsuuden kivijalka on se jokapäiväinen arki: kodin ilmapiiri ja aikuisten läsnäolo. Kiireisinäkin aikoina tämä on hyvä muistaa ja priorisoida silloin niitä oikeasti tärkeitä asioita. Kodin ei tarvitse aina kiiltää puhtauttaan ja se ei haittaa, vaikka kaappeja ei ehtisi joulua varten siivota.

Lempeyttä itseämme kohtaan saimme tosiaan harjoitella siinä vaiheessa, kun saavuimme torstain tilaisuuteen - myöhässä! Me kaksi, jotka emme k o s k a a n myöhästele, jouduimme tapojemme vastaisesti aloittamaan tapahtuman anteeksipyynnöillä. Tämä oli meille todellinen oppitunti siitä, että meidän kannattaa jatkossakin panostaa aikatauluista kiinnipitämiseen, sillä stressitasomme nousi sateen aiheuttamassa liikenneruuhkassa sille tasolle, ettemme todellakaan halua kokea sitä usein. Onneksi Maaretin viisaat sanat jäivät mieleemme ja osasimme jopa jälkeenpäin nauraa myöhästymispaniikillemme - vähän.

Mitkä ovat teidän parhaat vinkkinne toimivaan, mutta lempeään arkeen?

December is often the busiest month of the year filled with work deadlines, Christmas preparations and lots of social events. Instead of the ideal of settling into the holiday mood at home listening to Michael Buble, the reality is often running around from one place to another - late. We attended a a beautiful dinner hosted by Santa Maria this week with the interesting topic of everyday life - and the importance of not being too harsh on yourself with it. With us, it's all about a good balance between organizing to the max, but then again leaving some time for yourself from time to time - in the form of a weekly Sunday manicure or planning your next vacation. 

Betina & Tintti

6 comments:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! :) Ihania olette!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Karkki - ihana, että tykkäsit! Suukkoja pikkuiselle :)

   Betina

   Delete
 2. Hyviä vinkkejä. Meillä älylaitteita ei oteta illalla makuuhuoneeseen ollenkaan, saati että niitä saisi sängyssä näplätä jos yöllä herää.

  Suunnittelin joskus sunnuntaisin viikon ruokalistan etukäteen, siihen olisi hyvä palata. Kaupassakaan ei tarvitsisi käydä niin usein. Vaatteetkin olisi hyvä miettiä iltaisin valmiiksi ja vaikka vielä vilkaista säätiedotus illalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi hyviä vinkkejä, kiitos! Tuo on varmasti erinomainen päätös pitää älylaitteet kokonaan pois. Säätiedotuksen katsominen on myös erinomainen idea - pitää ehdottomasti lisätä sunnuntaiseen vaatesuunnitteluohjelmaan :)

   Betina

   Delete
 3. Allekirjoitan sunnuntain reseptiselailun, ihon hellimisen ja ulkolenkit. Ilman ulkonlenkkiä en pärjää oikeastaan päivääkään, sen pakollisuudesta pitää onneksi tuo pieni koira huolen. Tykkään myös herätä maanantaiaamuisin puhtaaseen kotiin ja saada pitkät yöunet su-ma väliselle yölle, Rentoudun sunnuntaisin myös hesarin parissa pitkän tovin (tästä perinteestä en haluaisi luopua vauvan tulon myötäkään), seuraamani blogitkin luen viimeistään viikonloppuna. Jos vietetty aika miehen ja koiran kanssa on tärkeää, niin on se omakin kyllä!

  Energistä alkuviikkoa siis! :)
  EllenR

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arkirutiinisi kuulostavat aivan ihanilta, Ellen! Etenkin lenkit pikku koiran kanssa ja pitkä Hesari-tuokio.

   Samoin sinulle kiitos - ihanaa joulun (ja vauvan) odotusta :)

   Betina

   Delete