BUCHE DE NOËL

Thursday, December 17, 2015

Olen saanut onnellisena vuosi toisensa jälkeen istua valmiiseen joulupöytään mammani herkkujen äärelle. Tästä tietysti nautin ihan täysin sydämin, mutta viime vuosina on tehnyt mieli ottaa joku osa joulun ruokavalmisteluista omille harteilleni ja luonnollisesti herkkupeppuna lähdin liikkeelle jälkiruuasta.

Perinteinen ranskalainen jouluhalko tuntui jouluumme sopivalta ja olen valmistanut sen nyt muutamana vuonna perheemme joulupöytään. Löysin hyvältä kuulostavan reseptin täältä ja muokkasin sitä hieman omaan makuuni sopivaksi. Halon koristelua opettelen vielä, ensimmäiset vuodet on menty todella yksinkertaisella linjalla. Muutoinhan halko muistuttaa kovasti meille kovin tuttua kääretorttua, eikä sen valmistaminen kääretorttua vaikeampaa ole. Jos etsit reseptiä jouluiseen jälkiruokaan, on tässä yksi erinomainen vaihtoehto.




Halkoa varten tarvitset:

4 kananmunaa
1,5dl sokeria
voita
1 dl perunajauhoja
0,5dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
tomusokeria

150g valkosuklaata
200g mascarponea
3dl vispikermaa
1rkl kaakaojauhetta

Maitosuklaata
Omenamehua
Vadelmia (tuoreita tai pakastimesta)

Sekoita keskenään perunajauho, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Voitele leivinpaperi ja aseta se uunipellille. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos vaahtoon siivilän läpi varoivasti sekoittaen. Kaada seos uunipellille ja paista uunissa 225 asteessa n. 7 minuuttia, hiukan uunista riippuen.

Siivilöi puhtaalle leivinpaperille tomusokeria ja kumoa kypsä kakkupohja leivinpaperin päälle. Kostuta pohjaa hieman omenamehulla.

Vatkaa kerma. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää se mascarponen joukkoon reilusti sekoittamalla. Sekoita kermavaahto varovasti mascarponevaahdon joukkoon ja levitä 3/4 osaa seoksesta kypsän pohjan päälle. Levitä mascarponevaahdon päälle vadelmia. Jos käytät pakastevadelmia, purista niistä siivilässä liika mehu pois.

Lisää loppuun mascarponevaahtoon kaakaojauhe. Kääri jouluhalko rullalle ja laita sekä halko että jäljelle jäänyt mascarponevaahto jääkaappiin odottamaan koristelua.

Sulata maitosuklaa vesihauteessa. Levitä se leivinpaperin päälle todella ohueksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin hetkeksi. Paloittele jäähtynyt suklaa eri kokoisiksi palasiksi. Ota jouluhalko pois jääkaapista ja sivele sen pintaan loput mascarponevaahdosta. Asettele ohuet suklaapalaset halon pinnalle, itselläni asettelu sujuu helpoiten kahden lusikan avulla (vältä sormenjäljet!). Viimeistele halutessasi tomusokerilla.




Buche de nöel has become our favorite dessert for the Christmas dinner. This simple and delicious cake is very easy to prepare and the traditional french dessert is a perfect way to end the traditional Finnish Christmas Eve dinner.


Tintti

4 comments:

  1. Onpa kaunis!

    Tänä vuonna istummekin ensi kertaa veljeni ja hänen vaimonsa joulupöytään. Mitään ei saa tuoda emmekä tiedä onko tiedossa perinteinen joulupöytä vai jotain modernimpaa. Kuljetuksetkin veljeni hoitaa autuasmaita myöten aattona, joten todella valmis joulu on tiedossa! Joulupäivänä jatketaan anoppilaan, sinne saan sentään graavata kalat.

    ReplyDelete
  2. Kiitos :)

    Onpas hauskan jännä aatto teillä edessä! ja niin ihanaa päästä valmiiseen pöytään <3 Toivon kovasti ehtiväni itsekin aattona hautausmaalle, se on niin tärkeä perinne. Jos aatto näyttää liian kiireiseltä, täytyy yrittää käydä jo aaton aattona illalla.

    Tintti

    ReplyDelete
  3. Ihanaa, että resepti on päässyt teillä käyttöön ja voi miten kauniin halon olet tehnyt! :) Oikein mukavaa vuoden alkua teille molemmille! <3

    ReplyDelete
  4. Kiitos ihanasta reseptistä :) Ja kiitos samoin sinulle!

    Tintti

    ReplyDelete