SINISIMPUKAT

Friday, September 18, 2015

Syyskuu toi syksun alkamisen lisäksi mukanaan simpukkakauden. Viisaat ranskalaisethan sanovat, että simpukoita tulisi syödä vain kuukausina, joissa on r-kirjain. Moules Marinière on pitkään ollut yksi suosikkiruuistani ja pitkään emmin sen valmistamista itse. Muutama vuosi sitten rohkaistuin asian suhteen ja kokeilin valmistaa sen kaltaisen herkkuannoksen itse. Jälkikäteen voi todeta pelon jännityksen simpukoiden valmistamista kohtaan olleen täysin turhaa; tämä on nimittäin yksi helpoimmista resepteistä!

Valmistin omat simpukkani Safkaa-kirjan reseptillä (sinisimpukat à la créme) ja se on osoittautunut suosikiksi perheessämme. Tämän yksinkertaisen reseptin mukaan olemmekin herkutelleet sinisimpukoilla todella usein. Suurin työ simpukoiden valmistamisessa on niiden peseminen ja partojen leikkaaminen, mutta siihenkään ei onneksi kahden hengen annoksessa kauaa kulu. Aterian oheen kuuluu aina rapeat ranskalaiset majoneesilla ja ne valmistan uunissa joko perunoista tai nykyään yhä useammin bataatista.


Euroopan parhaat simpukat olen syönyt Biarritzin sumuisessa satamassa vanhojen kalastajamiesten joukossa. Toiset mieleen painuneet simpukat olemme äitini kanssa nauttineet muutamanakin eri vuonna New Yorkissa Tom Collicchion Craft Barissa. Onnekseni erinomaiseen lopputulokseen pääsee nyt myös omassa keittiössä, vaikkei se tietenkään sumuista kalastajasatamaa tai New Yorkia voita.


Safkaa -kirjan reseptistä hiukan muokattu versioni simpukoiden valmistamiseen (ohje neljälle):

2kg sinisimpukoita

4 salottisipulia

4 valkosipulinkynttä

3dl valkoviiniä

reilusti timjamia ja lehtipersiljaa

2dl kuohukermaa

suolaa

mustapippuria

2rkl voita


Pese simpukat ja poista niiltä mahdollinen parta. Simpukoiden täytyy olla eläviä ja kuoren ollessa auki, napauta sitä pöytään, jolloin kuoren tulee mennä kiinni. Jos ei mene, heitä pois. 

Hienonna sipulit ja freesaa ne voissa kattilassa. Lisää kattilaan valkoviini ja timjami ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää liemeen simpukat ja laita kansi päälle. Heiluta kattilaa välillä, jotta simpukat kypsyvät varmasti tasaisesti. Simpukat kypsyvät kuuman höyryn ansiosta ja kannen tulee olla tiivis. Anna porista täydellä teholla 3-4 minuuttia. Lisää persilja kattilaan ja anna kypsyä vielä muutama minuutti. 

Simpukat ovat valmiita, kun suurin osa on auennut kunnolla. Siirrä kypsyneet simpukat reikäkauhalla lämpimään tarjoilukulhoon. Lisää kattilaan jääneeseen liemeen kerma ja kiehauta nopeasti ja mausta sekä maista. Lisää suolaa tarvittaessa. Keitä muutama minuutti ja kaada liemi simpukoiden päälle varovasti. Mahdollisen hiekan ja murusten tulee jäädä kattilan pohjalle. Heitä kiinni jääneet simpukat pois. 

Tintti

No Comments Yet, Leave Yours!