SINCE 1852

Friday, September 11, 2015

On harvoja brändejä, jotka onnistuvat hurmaamaan vuosikymmenestä toiseen yhä uusia sukupolvia lähtökohtaisesti muuttumattomalla konseptilla. Yksi tällainen löytyy Helsingin kauneimmasta korttelista osoitteesta Bulevardi 9, jossa pääsimme seuraamaan aikaisen aamun tunnelmaa kahvilan kulisseissa ja ihastelemaan vanhan talon sokerinhuuruista historiaa

Yhä perheyrityksenä toimivan Ekbergin tarina on kiehtova ja monivaiheinen. 1800-luvun puolivälissä kelloseppäopinnot keskeyttänyt ja leipurimestariksi valmistunut Fredrik Edvard Ekberg perusti menestyneen leipämyymälän jälkeen kahvilan Aleksanterinkadulle, josta löytyi erillinen "hienojen leivosten osasto". Myöhemmin ihastuttuaan pariisilaiskulttuuriin Ekbergit avasivat Helsinkiin sen ajan hohdokkaimman ja moderneimman ravintolan - Cafe Parisienin. Ostereita, hummereita ja shampanjaa tarjoilevaan ravintolaan tuotiin jopa astiat Pariisista asti.


Tuon ajan tunnelmaa on vieläkin havaittavissa vuonna 1915 Bulevardille siirtyneen kahvilan takana sijaitsevissa leipomotiloissa. Siellä modernit keittiöfasiliteetit kohtaavat satavuotiaan vaa'an, koristeellisen lattian ja vitriineissä esillä olevat Café Parisienin aikaiset astiastot. Samoin kahvilan seinänaapurissa sijaitsevaan kuvankauniiseen herkkumyymälään astuessa tuntuu kuin menisi ajassa taaksepäin. Tässä taitaakin piillä Ekberg-brändin salaisuus: oman brändi-identiteetin yhdistäminen nykykuluttajien tarpeisiin ja ajan moderniin kulttuuriin - tyylilleen uskollisena pysyen.

Onnistuneen tasapainoilun omien perinteiden ja muuttuvien trendien välillä mahdollistaa pienen perheyrityksen ketteryys, innovatiivinen tiimi ja tiivis suhde asiakkaisiin. Uuden leivoksen tuotekehitysprosessi Ekbergillä voi olla hyvinkin nopea; jo muutaman päivän kuluessa asiakkaalta tai henkilöstöltä saadusta tuoteideasta on voitu luoda resepti ja tehdä laajat testit niin maun, säilyvyyden kuin kestävyyden osalta ennen kahvilan hyllyyn päätymistä. Ekbergin henkilökunta osallistuukin tiiminä hyvin vahvasti tuotekehitykseen. Kultaakin kalliimpana Ekbergillä pidetään asiakkailta saatua palautetta, jota saa kahvilassa ilahduttavan helposti. Pienetkin muutokset perinteisissä leivonnaisissa huomataan, ja saadun asiakaspalautteen pohjalta onkin viilattu niin joulumacaronien reseptiä kuin ruisleivän muotoa. 


Ruokatrendit elävät jatkuvassa muutoksessa ja vauhti on kuluttajankin silmin hurjaa; viime vuosien aikana on eletty niin karppauksen, superfoodien kuin mehudetoxien kulta-aikaa. Ruokatrendien vaikutus näkyy kuluttajatarpeiden muuttuessa väistämättä myös ravintola- ja kahvilakulttuurissa. Erityisen ilolla Ekbergillä on otettu ilolla vastaan viime vuosina Suomenkin vallannut puhtaamman, ravintorikkaamman ja lähellä tuotetun ruoan trendi. Tämä trendi nimittäin korostaa Ekbergille tärkeitä asioita, kuten tuoreita, laadukkaita ja luonnollisia raaka-aineita, alusta asti itse valmistettuja tuotteita ja käsityön arvostusta sekä ruoan alkuperän jäljitettävyyttä. Ensisijaisen tärkeänä Ekbergillä pidetään myös hyvää makua; yksikään tuote ei pääse myyntiin ennen kuin maku on kohdillaan - sitä ennen versioita tehdään tarvittaessa loputon määrä. 

Kahvilamaailman herkkutrendit rantautuvat meille suurimmaksi osaksi keski-Euroopasta - erityisesti Ranskasta. Selkeänä trendinä viime vuosina on ollut pienempien leivonnaisten suosio; erityisesti bloggaajien sydämet valloittaneet macaronit ja muut pikkuruiset leivokset ovat nousseet myydyimpien tuotteiden joukkoon. Yhdessä Ekbergin tiimin kanssa pohdimme myös sosiaalisen median vaikutusta tähän trendiin; ei nimittäin varmasti ole sattumaa, että valokuvissa söpöiltä näyttävän leivonnaiset ovat tällä hetkellä kovassa suosiossa? Samaan aikaan macaronien rinnalla Ekbergin suosituimpiin leivoksiin kuuluvat tämän hetken trendiherkku éclair sekä perinteikkäät Shampanjakorkki ja Aleksanterinleivos.Sekä meillä itsellämme että lähipiirissämme monella tuntuu olevan vahvakin tunneside Ekbergiin. Monet muistot tuntuvat liittyvän pieniin herkullisiin hetkiin ja tärkeisiin kohtaamisiin; isovanhempien kanssa lapsena vietetyt jännittävät kahvilaretket, ennen työpäivää sovitut tehokkaat aamupalatapaamiset, juhliin myymälästä haetut kakut tai työviikon päätteeksi kotiin noudettu viikonloppuleipä. Hektisessä arjessa ja jatkuvassa muutoksessa sitä tuntuukin yhä enemmän kaipaavan traditioita - ja kaupungin kivijalkoja. Sanomalehtien kahina aamiaisen äärellä, perinteisen kohtelias palvelu ja tutut leivonnaiset. Joidenkin tärkeiden asioiden kohdalla aika on hyvä pysäyttää. 

P.S. Prinsessafanit - tiesittekö, että Ekbergin perinteinen prinsessakakku nimettiin Madeleine-kakuksi Madden häiden jälkeen?

When you step into Ekberg, you get a little bit of that sensation of walking into another place and time. We had the chance to visit this iconic brand and hear a little more about their amazing history. Tsar visits, champagne, lobsters, oysters and porcelain brought from Paris… All these glamorous stories made us want to jump into a time machine and visit the 19th century Helsinki and the early days of Café Ekberg. You can literally feel the old history meeting modern-day cuisine in the bakery behind the cafe. 

Many things have certainly changed during the last 163 years, but excellent taste, hand-made products, impeccable quality and fresh ingredients have always been and still are core for this family-owned company. 

Tintti & Betina

No Comments Yet, Leave Yours!