KUTSU SYÖMÄÄN

Sunday, August 16, 2015

Hyvä ruoka on lähellä sydäntäni ja rakastan käyttää paljon aikaa ruuanlaittoon. Perheessämme ruuanlaittajan rooli on minulla ja hyvään ruokaan ja ruokahetkiin panostaminen on minulle tärkeää. Lapsiperheessä ruokaa tulee laitettua todella paljon ja etsinkin jatkuvasti uusia simppeleitä reseptejä ja ideoita arkiruokaamme. 

Muutama vuosi sitten esikoisemme synnyttyä olin yhtäkkiä ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa pienen ihmisen ravinto oli täysin vastuullani. Ajatus siitä, että hän tulee kirjaimellisesti kasvamaan siitä ravinnosta, jota me kotona hänelle syötämme sai minut myös paneutumaan aiheeseen tarkemmin. Löysin ravintoasiantuntijana toimivan tuttuni, jonka avulla kävimme läpi omat henkilökohtaiset ravintoasiani sekä yleistä ravintotietoutta perhettämme ajatellen. Löytyi paljon uutta opittavaa sekä korjattavaakin ruokavaliostani. Satunnaisiksi luulemani tavat osoittauttuivat hyvinkin säännöllisiksi ja muutamat selkeät puutteet saivat sisäisen sokerihiireni heräämään liian usein. Herkutella toki edelleen saa eikä kaloreita lasketa, mutta jokapäiväinen sokerihimo saatiin taltutettua viilaamalla kokonaisuutta monipuolisemmaksi ja runsaammaksi. Ja mihin olivatkaan hyvät hiilihydraatit kadonneet ruokavaliostani?


Olimme menneellä viikolla IKEAn järjestämällä illallisella ja kuulimme tilaisuudessa heidän toteuttamastaan tutkimuksesta suomalaisten ruokatavoista. Tutkimus osoitti varmasti meidän monen arjessa huomaamamme asiat; keittiön ja muiden tilojen rajat katoavat fyysisesti ja keittiöstä halutaan osa oleskelutilaa avokeittiöiden avulla. Keittössä vietetään paljon aikaa, mutta ruuanlaitosta halutaan sosiaalinen tapahtuma samalla perheenjäsenten kanssa seurustellen. Tämä vastaa juuri sitä mielikuvaa, joka itselläni tulevaisuudesta on. Toivon, että minulla on aikaa valmistaa perheellemme hyvää ruokaa ja että ehdimme arjessakin mahdollisimman usein syömään yhdessä. Ja toivottavasti luonamme syö usein myös ystäviämme perheineen.

Tämä mielikuva saa aikaan myös sen, että huomaamattani rakennan jatkuvasti päässäni sitä unelmieni keittiötä. En koskaan kyllästy selailemaan erilaisia keittiöratkaisuja ja muiden kodeissa vierailu saa aina innostumaan uusista ideoista. Keittiön tulee tietysti näyttää upealta, mutta ennen kaikkea se on työtila, jonka toimivuus nousee itselläni tärkeimpään rooliin.


Viime vuosien selkeä trendi kohti yksinkertaisempaa ja mutkattomampaa ruokaa sekä ennen kaikkea ruokailua on ollut meille molemmille mieluinen Betinan kanssa. Kulttuuriimme saisi mielellään juurtua ystävien rennot kokoontumiset ruuan ääreen, eikä kotiin kutsuttavan illallisen tarvitse aina edellyttää suursiivousta ja monen päivän valmistelua. Ja nimenomaan arkeen olisi ihana saada enemmän spontaanejakin kokoontumisia yhteisen aterian äärelle työpäivien jälkeen. 

Syksylle meillä onkin yksi selkeä tavoite; enemmän arkisia illallisia kodeissamme ystäviemme kanssa!

Good food enjoyed in great company is one of the best things in life - something we both love investing time and energy in. Last week we attended a dinner event hosted by IKEA and heard about a survey that pointed out some changes in the Finnish dining culture: cooking has become more social and thus an open kitchen is the most popular choice. What we would both love to see more in our everyday lives are spontaneous dinners with friends - and in general for dinner events to become more relaxed. So our to-do for the fall is more casual dinner invitations to our friends.  

Tintti (teksti) & Betina (kuvat) 

No Comments Yet, Leave Yours!