VIINIMATKALLA MOSELIN LAAKSOSSA

Monday, June 15, 2015

"Wasser, Wein, Weitblicke" tiivistävät saksalaiset Moselin alueen reitin. Ja sitä se olikin, vettä, viiniä ja upeita maisemia. Mosel-joen varsi muodostaa oman uniikin miljöönsä viinin viljelyyn ja kiemurtelevan joen ympäriltä löytyy toinen toistaan hurmaavampia pieniä kyliä ja kaupunkeja. Saksalaisten Rieslingien ollessa yksiä lempiviinejäni oli Moselin alueella vierailu yksi viinimatkojemme toivekohde ja Suomesta käsin Moseliin on onneksi helppo matkoja tehdä. 

Laakso todella on ihan todella kaunis ja sen ympärillä olevat sinne tänne ripotellut pienet kylät toinen toistaan hurmaavampia, juuri niin kuin olimme etukäteen kuulleet. Yövyimme itse Trierissä, joka ei missään nimessä ole kauneinta Moselia, mutta sijaintinsa ja palveluidensa ansiosta meille mainio kohde. Trier olisi saanut meiltä paljon korkeammat pisteet, mikäli sen kauniita katuja, vanhoja taloja ja niiden tunnelmaa ei olisi pilattu lähes jokaikiseen kivijalkaan sijoitetulla ketjuliikkeen kaupalla, ne akryylitopit kun tekevät tunnelmasta jotenkin hieman muovisen. Aidot turistikaupat, paikalliset käsityöputiikit ja muut erikoisliikkeet, niitä katselisin mielelläni myös Trierin kaduilla ja kujilla, kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi tietysti.


Muutoin Mosel-joen vartta ajaessamme ihmettelimme koko matkan laakson kauneutta. En ollut itse ymmärtänyt viinipeltojen sijaitsevan niin kauniissa rinnemaisemassa ja rinteiden kohoavan niin suoraan joesta. Hyvistä Moselin Rieslingeistä on todellakin tästä lähtien valmis maksamaan hieman paremman hinnan, kun on nähnyt missä olosuhteissa niitä valmistetaan. Jyrkät rinteet eivät varmastikaan ole se kaikista kevyin ja helpoin pohja köynnösten hoitamiselle ja kasvattamiselle. 


Kaupungeista hieman suurempi Bernkastel-Kues on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja siellä suositan ainakin matkan varrella pysähtymään. Kapeat kujat keskiaikaisine puuristikkotaloineen luovat satukirjamaisen tunnelman ja houkuttavat terassit ja ravintolat saavat turistin viihtymään. Pienemmät kylät alkavat jossakin vaiheessa hieman toistaa itseään, eikä niistä jokaisessa kannata matkan aikana pysähtyä, muutama riittää mainiosti. 

Parasta Moselia pääsisi varmasti kokemaan joesta käsin, itse aloin heti haaveleimaan melomisesta jokea pitkin. Joessa kulkee myös lukuisia risteilijöitä ja veneestä käsin laakson kauneus avautuisi varmasti myös upealla tavalla. Joen vartta kulkee myös pyöräreitti, jonka ajaminen voisi myös olla ihana kokemus. Ja toisaalta perinteinen vaellusreitti kukkuloilla olisi varmasti myös unohtumaton ja todella erilainen viinimatkaelämys. Ehkä sitten ensi kerralla meloen, kävellen tai polkien! Moselin alueelle suuntaavalle suositan ottamaan näistä mahdollisuuksista selvää ja kokemaan hieman erilaista viinimatkailua.


If you love mineral Rieslings as much as I do the Mosel valley is a must destination for a wine trip. The Mosel valley is known for its beautiful landscapes, small villages and unique atmosphere and it did fulfill all our expectations. This time we did our trip with a car but I highly recommend cycling, hiking, or even paddling to experience the area.


Tintti

2 comments:

  1. Olen monessa maassa pistäytynyt muutamalla viinitilalla, mutta kunnon viinimatka olisi kiva tehdä. Ehkä sinne Champagneen kuitenkin ensin...

    ReplyDelete
  2. Suosittelen! :) Ja oi, Champagne on ehkä paras kohde viinimatkojen aloittamiseen :)

    ReplyDelete