IT'S (RAW) SMOOTHIE TIME!

Thursday, June 4, 2015

Smoothiet tuntuvat vuodesta toiseen pitävän pintansa aamu-, ilta- ja välipalasuosikkeina - yhä useammin viime aikoina myös hauskassa (ja käytännöllisessä!) smoothie bowl -muodossa. Välillä kuitenkin ainakin itse koen, että olisi kiva saada vaihtelua ainaisiin rahkapohjaisiin juomiin. Siksi päätimmekin kysellä raakaruokagurultamme Maijalta miten raakaruoan avulla saisi tuotua vaihtelua ja mahdollisesti lisää ravitsevuutta smoothieihin.


"Suunnittelu kannattaa aloittaa siitä minkälaisia vaikutuksia juomalta toivoo: haluatko ensisijaisesti esimerkiksi urheilun jälkeisen palautusjuoman, puhdistavuutta vai esimerkiksi herkun korvaamista makeannälkään. Sen pohjalta on helppo lähteä valitsemaan raaka-aineita", Maija kertoo. Lähtökohtaisesti tärkeimpiä ainesosia raakasmoothieissa ovat muun muassa vesi, marjat, erilaiset rasvat (mm. avokado tai kookos- ja MCT-öljy), pähkinät ja siemenet sekä hera-proteiinijauheet. "Yhtenä tärkeänä terveyshyötynä smoothieissa on se, että ruoansulatuksen näkökulmasta ravintoaineet imeytyvät helpommin, sillä keho pystyy pilkkomaan ne paremmin verrattuna siihen, että söisi esimerkiksi salaatinlehtiä sellaisenaan", Maija vinkkaa.


Saimme iloksemme Maijalta reseptin kuvassa näkyvään herkulliseen ja sokerittomaan minttu-kookossmoothieen, jota voisi kutsua vaikutusten näkökulmasta "kauneussmoothieksi". "Minttu-kookossmoothie on avokadon ja kookossoseen puolesta täyttävä ja hellii ihoa laadukkaiden rasvojen ansiosta. Kookos sen sijaan vilkastuttaa aineenvaihduntaa.", Maija kuvailee smoothieta.

Minttu-kookossmoothie
1 avokado
2-3 rkl erytritolia tai hunajaa
2 rkl kookossosetta
2 limeä puristettuna ja 1 kuoret raastettuna
Kourallinen marokon minttua tai muuta minttua
Ripaus merisuolaa
3 dl kookosmaitojuomaa tai vettä
2 dl jäitä 
Halutessasi: 1 mitallinen vaniljaheraproteiinia


Toinen mielenkiintoinen aihe, jota havahduin oikeastaan ajattelemaan vasta Maijan ja muiden Warrior Coffee -tiimiläisten kanssa smoothieiden ohessa keskusteltuani, on kahvin puhtaus etenkin terveysvaikutusten näkökulmasta. Taustatietona: Warrior Coffee on laadukkaaseen ja erityisesti puhtaaseen kahviin erikoistunut brändi, jolla on "Vallilan Piilaaksossa" eli GE Healthcare & Health Innovation Villagessa sijaitseva kahvin lisäksi raakaruokaan erikoistunut henkilöstökahvila. Varsin mielenkiintoinen konsepti ennen kaikkea työhyvinvoinnin näkökulmasta: niin paljon kuin vietämme aikaa työpaikoillamme ja olemme niiden tarjoamien ravitsemusvalintojen varassa, tulevat jatkossa varmasti tämäntyyppiset konseptit painamaan yhä enemmän vaakakupissa myös työnantajavalinnoissa. 

Palaten kahvin puhtauteen: kahvihan lähtökohtaisesti kulkee varsin pitkän matkan ja siksi huonolaatuisena se saattaakin sisältää terveydelle haitallisia mykotoksiineja (homemyrkkyjä), jotka mahdollisesti muun muassa aiheuttavat päänsärkyä tai vatsavaivoja. Näin ollen kahvi tulisi pyrkiä valitsemaan aina mahdollisimman laadukkaana ja puhtaana etenkin, kun sitä kulutetaan määrällisesti niin paljon.

Myönnän itse olevani varsinainen lattetyttö ja juon kahvia päivässä enemmän kuin kehtaan edes myöntää. Aiemmin en juuri kiinnittänyt kahvin terveysvaikutuksiin sen suurempaa huomiota: lähinnä ajattelin, että päivittäisiä automaattikahveja ja ihania Starbucks-herkkukahveja tulisi välttää. Siksi olikin todella mielenkiintoista kuulla uudenlainen näkökulma aiheesta, joka ainakin herätti minut tarkastelemaan kahvivalintojani hieman tarkemmin. 

Smoothies have been super popular for years now and we love them as well. However - sometimes it would be great to have some variety to the mostly yoghurt-based versions. That's why we turned to our raw food guru Maija Tiilama for some tips on how to bring the best of the raw food world into smoothies. The most important ingredients in raw smoothies are water, berries, avocado, coconut or MCT oil, seeds and nuts. 

Betina 

No Comments Yet, Leave Yours!