SITRUUNA-MARENKIPIIRAKKA

Wednesday, May 20, 2015

Yhden suosikkileivonnaisen nimeäminen olisi kaltaiselleni herkkusuulle mahdoton tehtävä, mutta kärkipaikoista olisi varmasti kisaamassa perinteinen ranskalainen sitruuna-marenkipiirakka. Rakastan piirakan kirpeyttä yhdistettynä marengin makeuteen ja mahdollisuuden tullen löytyy tämä herkku usein kahvini seurasta etenkin Ranskassa vieraillessa. 

En ole koskaan aiemmin kokeillut leipoa piirakkaa itse, löytämäni reseptit ovat tuntuneet hiukan monimutkaisilta ja ehkä pelko suuren herkun kohdalla epäonnistumisesta on saanut leipurin epäilemään taitojaan. Törmätessani hyvin yksinkertaiseen reseptiin muutama viikko sitten päätin rohkaistua kokeilemaan piirakan leipomista ja onnistuneen lopputuloksen myötä haluan jakaa reseptin kanssanne.




Pohja:
3 1/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita
1/2 dl vettä

Täyte:
2 1/4 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1 3/4 dl vettä
2-3 sitruunan mehu (n. 1dl)
5 keltuaista
50 g voita

Marenki:
5 valkuaista
1 1/4 dl sokeria

Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voideltuun piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään. Lisää vesi ja puristettu sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Levitä heti pohjan päälle, täyte jähmettyy todella nopeasti.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin 200 asteeseen n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä.


Piirakan voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi pohjan ja täytteen osalta. Marenki ei jääkaapissa kestä, joten se kannattaa piirakkaan lisätä vasta tarjoilupäivänä ja tällöinkään piirakkaa ei kannata enää laittaa kuvun alle, jotta marenki säilyy erinomaisena.


Tintti


Reseptin alkuperä: Kinuskikissa

2 comments:

  1. Sitruuna-marenkipiirakka on yksi minunkin suosikeistani, raikasta ja taivaallista! Kauniin piirakan olet leiponut :)

    ReplyDelete
  2. Voi kiitos ja kiitos, kun jätit kommentin :) Piirakka osoittautui omassa kaveripiirissänikin todelliseksi suosikiksi, se on varmasti juuri tuo makean ja raikkaan yhdistelmä!

    ReplyDelete