RAAKAHERKKUJEN PAULOISSA

Tuesday, May 12, 2015

Raakaleivonta tuntuu tällä hetkellä olevan yhä enemmän ja enemmän esillä niin mediassa kuin ystävien brunssi- ja juhlakattauksissa. Parantumattomina herkkusuina, mutta samalla ruoan ravitsevuudesta ja terveellisyydestä kiinnostuneina päätimme ottaa selvää mistä raakaleivonnassa on oikein kyse ja minkälaisia hyötyjä siinä on. Pääsimme iloksemme iltapäiväkahville raakaruokakokki Maija Tiilaman kanssa, joka työskentelee Warrior Coffee & Warrior Cake Factory -brändien parissa. 


Mistä raakaruoassa oikein on kyse? "Periaattessa siitä, että ruoka on niin terveellistä kuin olla ja voi - unohtamatta kuitenkaan hyvää makua ja kauneutta. Käytännössä raakaleivonnassa korostuvat terveelliset rasvat, käsittelemättömät sokerit ja ravintotiheys", Maija kertoo. Raakaruoan perusajatuksena on mahdollisimman vähäinen prosessointi sekä kuumentamattomuus, sillä yli 42 °c lämpötila tuhoaa useimpia ravintoaineita. Raaka-aineiden suhteen monelle herkistymistä aiheuttavat viljat ja maitotuotteet jäävät luontaisesti kokonaan pois ja ne korvataan ravintopitoisemmilla aineilla, kuten esimerkiksi avokadolla, pähkinöillä, kookosöljyllä sekä tuoreilla hedelmillä tai marjoilla. Makeuttajana valkoisen sokerin sijaan raakaleivonnassa käytetään muun muassa hunajaa, kookospalmusokeria tai erytritolia. Aktiivisessa käytössä Maijan keittiössä ovat myös muun muassa heraproteiini, limemehu ja merisuola. 

Aloittelevalle raakaleipurille Maija vinkkaa neuvoksi helposta ja yksinkertaisesta reseptistä aloittamisen sekä ennakkoluulottoman kokeilun. Käytännön kannalta suurin ero perinteiseen leivontaan on se, että raakaleivonnassa uunin sijaan käytetään pakastinta. Tämä vaikuttaa erityisesti siihen, ettei leivonnaisten maku muutu samalla tavalla kuin paistamisessa. Siksi maistelu onkin erityisen tärkeässä roolissa raakaleivonnassa. Muistisääntönä maistelussa voi pitää sitä, että mausta olisi aina löydyttävä niin suolaista, makeaa kuin hapanta. Erityisesti suolan käyttöä on turha arastella, vaikka onkin kyse makeasta ruoasta.


Miten raakaruokaa voisi integroida omaan ruokavalioonsa? "Pienillä muutoksilla, kuten esimerkiksi suolan vaihtamisella laadukkaampaan versioon tai esimerkiksi välipalarahkan korvaamisella raakaruokasmoothiella. Yhden hyvän tavan lisäämisellä voi olla merkittävä vaikutus hyvinvointiin", Maija vinkkaa. Kysyttäessä mahdollisista haasteita perinteisten raaka-aineiden korvaamisessa raakaleivonnassa Maija hymyilee ja toteaa: "Kaikkeen on kyllä löytynyt aina ratkaisu - pitää vaan rohkeasti kokeilla!". Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan Maijalta saamaamme alla olevaa aloittelijalle sopivaa raakakakkureseptiä ja seuraamaan inspiraatioksi Maijan upeita herkkuja Instagramissa @raakakakku. 


Suklaamoussekakku (16 hlö)

Pohja

170g taateleita

120g saksanpähkinää

20g Warrior-raakakaakaojauhetta

Ripaus suolaa

Ripaus kardemummaa


Täyte

230g avokadoa

750g cashew-pähkinöitä

115g kaakaovoita

100g kaakaomassaa

300g kookospalmusokeria tai erytritolia

Ripaus suolaa

2dl vettä


Liota cashewpähkinöitä vedessä vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Jauha taatelit ja saksanpähkinät tahmeaksi massaksi. Lisää kaakaojauhe ja mausteet. Painele taikina kookosöljyllä voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja aseta se pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.

Sekoita monitoimikoneessa liotetut cashewpähkinät yhdessä kookossokerin ja veden kanssa mahdollisimman silkkiseksi. Sulata kaakaomassa ja kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi ja kaada ne monitoimikoneeseen pähkinöiden joukkoon. Lisää myös avokado ja suola. Blendaa kunnes olet saavuttanut sinua miellyttävän moussen. Maistele. Lisää suolaa. Lisää vettä, jotta koostumus olisi silkkisempi. Kun olet tyytyväinen, kaada suklaamousse kakkupohjan päälle ja painele pinnalle haluamasi koristeita. Jähmetä kakkua pakastimessa vähintään neljä tuntia. 

Kakku sulaa huoneenlämmössä noin tunnissa ja jääkaapissa kahdessa-kolmessa. Kakku säilyy hyvin jopa viikon - ainakin teoriassa ellei ehdi sitä ennen parempiin suihin.

Betina 

7 comments:

 1. Kuulostaa ja näyttää erinomaisen hyvältä. Olenkin pyrkinyt raakaruokaa käyttämään lisääntyvästi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti sanottu, Ansku! Mitkä raakaruoat ovat tulleet sinun suosikeiksi? :) Innostuimme myös kovasti ja vinkit ovat siten enemmän kuin tervetulleita!

   Delete
 2. Mmm, näyttääpä ihanalta! Oliko Maijalla tai teillä itsellänne mitään vinkkejä tuohon taatelien ja pähkinöiden jauhamiseen? Meillä on käsittääkseni ihan vääntökykyinen blenderi, mutta silti on vaikeaa saada massaa tasaiseksi ja olen joutunut lisäämään aika paljon vettä avuksi, jolloin massastakin tulee helposti vähän turhan vetinen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässä Maijan terveiset ja vinkit :)

   "Vanha kunnon monitoimikone käyttöön! Blenderi/tehosekoitin on haastava kakkupohjien tekoon mutta "laaja-alaisempi" kulho ja suurempi terä monitoimikoneessa estävät paksun massan jämähtämisen myös taateleita voi liottaa etukäteen jolloin niistä tulee pehmeämpiä ja muistaa valuttaa liotusveden huolellisesti pois niin ei tule vetistä taikinaa. Voi myös testata kylmäpuristettujen öljyjen lisäämistä pohjataikinaan veden sijaan. Toivottavasti tästä oli apua :)"

   Delete
 3. Kiitos, hyvä vinkki! Onneksi meillä onkin monitoimikone - olen käyttänyt näihin hommiin siitä juuri blenderi-osaa, mutta nyt täytyykin testata tuota isompaa kulhoa ja terää.

  ReplyDelete
 4. Minkälaisen helmireseptin löysinkään! :) Muutaman tarkennuksen haluisin kuitenkin tehdä. Tarkoitetaanko täytteeseen tulevien kaakaomassan ja kaakaovoin painoilla sulatettuja määriä? Useimmissa resepteissä määrät ilmoitetaan juurikin sulatettuina painoina eli tässä esim 115g kaakaovoita sulatettuna.

  ReplyDelete