MATKA CHAMPAGNEEN

Sunday, May 31, 2015

Matka Champagnen alueelle kuuluu varmasti jokaisen tästä kuohujuomien kuningattaresta suuresti nauttivan haaveisiin. Itse pääsimme toteuttamaan matkan viime kesänä ja aiempaan viinimatkailuun poiketen teimme matkan juuri yhden vuoden täyttäneen poikamme kanssa. Reissu ylitti odotuksemme kaikin puolin ja päivistä Champagnen alueella jäi mieleen taianomaiset muistot. 

Hiljainen ja elegantti maaseutu silmänkantamattomiin jatkuvine samppanjapeltoineen, rauhalliset aamut majatalossamme odottaen isäntämme ja emäntämme reipasta bonjouria oveltamme tuoreet patongit kainalossa, romanttiset illat parvekkeellamme auringon laskiessa peltojen taakse samppanjoita maistellen pojan mentyä nukkumaan ja hetket majatalomme pihalla keinuen ja yhteisestä ajasta nauttien jäivät tältä matkalta todella vahvasti mieleen. Puhumattakaan tietysti päivistä samppanjataloilla, -kylissä ja -kaupungeissa ja erinomaisten samppanjoiden maistelusta. 


Majoittuminen
Oman kokemukseni perusteella voin todella lämpimästi suositella asumista jollakin pienellä samppanjatilalla. Kun kerran matkustaa tutustumaan samppanjan alueeseen, kannattaa samppanjamatkailusta omasta mielestäni ottaa kaikki irti asumalla myös jollakin tilalla. Tiloja löytyy tähän tarkoitukseen todella paljon eri hintaluokista ja tilalla asuessa pääsee ihan eri tavalla kokemaan alueen tunnelman ja samppanjapeltojen keskeltä herääminen tuo matkapäiviin uniikin leimansa.

Koko Champagnen alue on sen verran kompakti, että autolla näiltä tiloilta on kuitenkin sopivan mittainen matka suurempiin kyliin ja kaupunkeihin. Monet samppanjatalot sijaitsevat kuitenkin kaupunkien ulkopuolella ja asuminen hieman kauempana keskustoista ei haittaa. 

Épernay & Reims
Épernayta kutsutaan samppanjan pääkaupungiksi, vaikka se läheistä Reimsiä paljon pienempi onkin. Épernaysta löytyy kuuluisa Avenue de Champagne, jota reunustavat samppanjatalot toinen toistaan upeampine rakennuksineen ja tämä on tietysti alueelle matkustettaessa nähtävä. 

Épernay oli kaupunkina lopulta aika erilainen, kuin odotimme. Avenue de Champagne oli todella upea, mutta muuten kaupungin keskusta oli ränsistyneempi ja ehkä hieman eri tyylinen kuin ehkä odotimme. Odotimme Épernayn ehkä olevan enemmän Kalifornian Napa Valleyn tyylisempi ja jollain tapaa tyylikkäämpi ja siistimpi. Mutta käymisen arvoinen kaupunki Épernay ehdottomasti on, vähintäänkin tuon Avenue de Champagnen osalta. Ja löytyy kaupungista toki lukuisia samppanjabaareja, -myymälöitä sekä hyviä ravintoloita. Monet myymälätkin ovat jo itsessään elämyksiä niiden sijaitessa vanhoissa kellareissa kaupungin alla. 

Reims puolestaan oli selkeästi paljon suurempi kaupunki ja katukuvassa ei niin vahvasti näkynyt samppanja. Tykkäsimme kuitenkin kaupungista itsestään ehkä Épernayta enemmän. Reimsissä samppanjatalot sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella, mikä vaikuttaa kaupunkiin tietysti paljon ja keskustaltaan Reims muistuttaakin kuin mitä tahansa suurta kaupunkia, vaikka toki sieltäkin lukuisia samppanjamyymälöitä löytyy. Keskustasta löytyy upea katedraali ja paljon hyviä ravintoloita. Lapsen kanssa liikkuessa Reimsistä oli paljon helpompi löytää hyviä ravintoloita, Épernayn parhaat kun olivat hieman intiimimpiä fine dining -paikkoja, jonne ei vilkkaan taaperon kanssa ehkä tee mieli mennä. 

Yksi vierailun arvoinen kylä on ehdottomasti Hautvillers, jossa samppanja on itse asiassa Dom Perignonin käsissä alunperin syntynytkin. Kaunis ja rauhallinen kylä tarjoaa todella upeat maisemat samppanjapelloille ja kylässä saa aistia aitoa samppanjan tunnelmaa. Hautvillersin kirkosta löytyy Dom Perigonin hauta ja kylän katuja kulkiessa ei tosiaan jää epäselväksi, että ollaan aivan samppanjan syntysijoilla. 

Samppanjatiloilla vierailu
Kaikilla samppanjataloilla ei ole mahdollisuutta päästä tutustumaan viinikellareihin ja kuuntelemaan tarkemmin talon historiaa. Itse asiassa näitä taloja on lopulta aika vähän ja suurin osa tarjoaa vain maistelu- sekä ostosmahdollisuuden. Toisaalta monen montaa kellaria ei välttämättä tarvitsekaan nähdä, niin paljon ne lopulta kuitenkin toisiaan muistuttavat. Épernayssa Avenue de Champagnella turistikierroksia tarjoavat ainoastaan Mercier sekä Moët Chandon. Reimsista löytyy samppanjakorttelista esimerkiksi Veuve Clicquot, Pommery sekä Taittinger.

Turistikierroksille on hyvä varata aika etukäteen, paikan päältä saa yleensä varattua ajan seuraavalle päivälle aikaisintaan. Muutenkin kannattaa etsiä etukäteen tietoa hyvistä ravintoloista ja suunnitella missä tiloilla haluaa vierailla, jotta ajasta Champagnessa saa mahdollisimman paljon irti. Myös sellaisille tiloille, jotka eivät suoraan turisteja ota vastaan, voi saada sovittua vierailun etukäteen sopimalla. Épernayn ympäristöstä löytyy pienempiä samppanjatiloja ihan lukematon määrä ja näihin voi koittaa etukäteen sopia maistelun ja tiloihin tutustumisen.

Lapsen kanssa tiloilla vierailu oli helppoa. Suurempiin turistikierroksiin kuuluu yleensä suuremmilla tiloilla ensin jonkinlainen videon katselu auditoriomaisessa tilassa ja tätä hetkeä ja paikallaan pysymistä varten varasimme varmuuden vuoksi yhden helposti syötävän välipalan pojallemme. Kellarissa liikutaan junan kyydissä ja yleensä lapset jaksavat aika hyvin olla paikoillaan jännittävän junamatkan ajan kellareita ihmetellen. Tämän jälkeen on yleensä edessä maisteluosuus, joka ei vaadi paikallaan olemista, me vuorottelimme mieheni kanssa lapsen kanssa kävelemistä toisen maistellessa samppanjoita. Muuten tiloilla saa yleensä kävellä pelloilla ja tämä on tietysti lapsen kanssa kivaa ja helppoa tekemistä. Itse otimme myös selkään laitettavan kantorepun usein mukaan ja poika viihtyi siinä hyvin. 


Liikkuminen
Oma auto on ehdottomasti helpoin tapa nähdä ja kokea Champagne. Autolla pääsee helposti pieniin kyliin, eikä liikkuminen rajoitu kaupunkien yhteyksiin ja sieltä järjestettyihin turistikierroksiin. Ja oma auto on tietysti paras niiden tuliaistenkin osalta.. 

Tuliaisna suosittelen tuomaan erityisesti pienten tilojen samppanjoita, jotka ovat osoittautuneet omiksi suosikeiksinikin. Hinnaltaankin nämä ovat tietysti tutumpien suurten talojen samppanjoita ystävällisempiä, mutta myös maun puolesta suosittelen panostamaan nimenomaan tuntemattomampiin pientiloihin. 


Few days in the heart of French Champagne touring the cellars and sampling bubbly were one of my favorite holidays ever. This wine trip was our first made with our boy and it went better than expected. The champagne houses welcomed childen warmly and the tours were easy to made with a one year old. What I really recommend is to book the accommodation from a champagne yard to get to experience the champagne atmosphere to the fullest. 

Tintti

No Comments Yet, Leave Yours!