ILTA TEESOMMELIERIN SEURASSA

Tuesday, May 26, 2015

Heti aluksi on tunnustettava: vaikka juon päivittäin vihreää ja valkoista teetä, olen teeharrastelijoiden maailmassa täysi untuvikko. Muistan ikuisesti aiheuttaneeni ystäväpiiriini kuuluvalle teeharrastelijalle kauhun hetkiä vuosia sitten, kun olin malttamattomana valmistamassa teetä - aivan liian kuumaan veteen. Tiedoksi muille noviiseille: liian kuumassa vedessä teelehdet palavat, jolloin maku muuttuu kitkeräksi ja muun muassa tärkeät antioksidantit häviävät. 


Siksi olikin todella mielenkiintoista päästä Café Ekbergin järjestämään teetastingiin Suomen ainoan teesommelierin, Stefan Sjöholmin, johdolla. Teesommelierin tehtäviin kuuluu viinimestarin tapaan eri lajien tuntemisen lisäksi muun muassa makujen yhteensovittaminen. Kaksituntisen tastingin aikana maistelimme viinimaailmasta tuttuun tapaan kolmea erilaista teetä. Sen lisäksi nautimme lasilliset proseccoa Ekbergin Ihana Helsinki -teemaleivoksen kera. Maistelut tehtiin viinilaseista, jotta eri teelaatujen hienostuneet sävyvivahteet tulisivat paremmin esiin. 

En voi kuin ihailla Savoyssa pitkään työskennelleen ja nykyisin Ekbergin kahvilapäällikkönä toimivan Stefanin innostunutta tapaa puhua teemaailmasta - intohimolla ja asiantuntevasti. Mieleeni tulikin Pinterestissä taannoin näkemäni board: "It's a beautiful thing when career and passion come together".

Tässä vielä muutama vinkki teehetkiin:

- Teetä voi nauttia muistakin kuin paksureunaisista kupeista - esimerkiksi Stefan itse nauttii kotona teensä Iittalan klassisista Ultima Thule -laseista.

- Älä hauduta teetä liian pitkään tai turhan kuumassa vedessä: keskimäärin haudutus 2–3 minuutin ajan 80 asteisessa vedessä on oikein hyvä. Haudutusvaiheessa teelehdille on myös hyvä antaa runsaasti tilaa. 

- Yksi teemaailman tämän hetkisistä trendeistä on cold brew -tee, jossa tee jätetään hautumaan yöksi jääkaappiin runsaaseen määrään kylmää vettä.


Have you ever been to a tea tasting? I had the opportunity to attend one held at Café Ekberg by a tea sommelier - Stefan Sjöberg. I have to confess: even though I drink lots of green tea everyday, I'm a complete rookie when it comes to tea on a deeper level. Listening to Stefan talk about tea for two hours during the tasting was simply fascinating and brought to mind a quote I recently saw on Pinterest: "It's a beautiful thing when career and passion come together". 

Betina 

No Comments Yet, Leave Yours!