VIINIMATKALLA CALIFORNIASSA

Tuesday, April 7, 2015

Pidämme molemmat mieheni kanssa todella paljon hyvistä viineistä ja niiden maistelun lisäksi  koko viinimaailma ja -kulttuuri kiehtoo meitä kovasti. Olemme tehneet yhdessä monen monta viinimatkaa ja koska näistä matkoista kysytään minulta usein vinkkejä ja suosituksia, ajattelin Stellariinkin koota omia oppejani ja kokemuksiani matkoista. Ensimmäisenä on vuorossa Californian Napa Valley, joka oli pitkään odottamamme matkakohde. Napa Valleyssa vieraillessa kannattaa tietysti lomailla samalla muuallakin Californiassa ja yhdistää ainakin vain tunnin ajomatkan päässä oleva San Fransisco viinimatkaan. 

Majoituimme Yountvillen elegantissa kylässä, joka tunnetaan erityisesti loistavista ravintoloistaan ja  onkin saanut lempinimen Napa Valleyn kulinaristinen pääkaupunki. Michelin-tähtiä vilisevä kylä on viinituristille oivallinen valinta lyhyiden etäisyyksiensä vuoksi ja kompaktissa kylässä pääseekin kävellen useimpiin ravintoloihin ja kauppoihin. Viinitiloja varten tarvitsee toki auton, mutta illallisille on ihana suunnata kävellen laventelipensaiden reunustamia teitä lämpimässä Californian illassa. Suosituimpiin ravintoloihin on tehtävä varaukset jopa kuukausia etukäteen ja ravintoloihin kannattaakin tutustua jo hyvissä ajoin ennen lomaa.  Hintatasoltaan Yountvillessä saa asumisesta maksaa hiukan enemmän, kuten usein Amerikassa muutenkin, mutta hotellit ovat myös korkeatasoisia. Yountvillestä sekä muista Napan kylistä löytyy hyvin tietoa täältä.


Napa Valleyssä ja sen ympäristössä riittää viinitiloja käytäväksi pidempääkin lomaa varten. Suosittelen pohtimaan ehtukäteen kuinka monta päivää lomastaan haluaa viinitiloihin tutustuen ja erilaisia viinejä maistellen ja sen jälkeen hiukan suunnittelemaan ja etsimään etukäteen tietoa vierailtavista paikoista. Oman kokemukseni mukaan 23 päivää on usein jo riittävästi viinitiloilla vierailua varten, niin paljon vierailut alkavat toisiaan muistuttamaan ja lomaan kannattaa yhdistää sen jälkeen muutakin. Moneen paikkaan on varattava etukäteen aika ohjatulle kierrokselle, ja nämä saattavat olla hyvin varattuja pitkäksi aikaa eteenpäin ja loman suunnittelu todella kannattaa. Lomalle on hyvä suunnitella tutustumiskäyntejä alueen tunnetuimpiin ja tyypillisimpiin viinitiloihin sekä katsoa, että tulisi vierailtua erityylisiä viinejä tuottavissa paikoissa. Jotkut tilat ottavat vieraita vain varauksen kautta, mutta useimmiten viinejä pääsee ainakin maistelemaan ilman ajanvarausta. Napa Valleyn viinitilat on listattu kätevästi esimerkiksi tänne

Napa Valleyn osalta tunnetuimmat tilat ovat Mumm, ensimmäinen ranskalaisen viinitalon Amerikkaan avaama tila Domaine Chandon, Napan vanhin edelleen avoinna oleva viinitila Beringer sekä arkkitehtuuristaan tunnettu Opus One Winery. Rypälelajikkeista suurimmat ovat Chardonnay, Cabernet Sauvignon sekä Pinot Noir, joka saavutti hurjan suosion etenkin Sideways-elokuvan jälkeen. Tunnetuimpien tilojen lisäksi oma suositukseni on tutustua Frog's Leapin viinitilaan ja erityisesti sen erinomaisiin Sauvignon Blanceihin.


Eurooppaan verrattuna Napa Valleyssä viinitiloilla vierailu erosi minusta eniten ehkä palveluiden osalta. Napa Valleyn tiloista monilla sijaitsi myös ravintola ja viinitilalla vierailun ympärille oli rakennettu enemmän muitakin palveluita. Itse pidin kovasti ravintolatarjonnasta, ainakin kaikki kokeilemamme olivat nimittäin todella hyviä laadultaan ja päivää oli helpompi suunnitella, kun lounaan sai syödä jollakin viinitilalla. Muutoin viinitiloilla vierailu oli hyvin samanlaista kuin Euroopassakin, kierrokset tilojen kellareissa ja esitykset tilojen historiasta eivät juuri vanhan mantereen vastaavista poikenneet.

Napa Valleyssä ja erityisesti Yountvillessä sai usein todeta nauttivansa amerikkalaisen rentouden ja ranskalaisen kulttuurin parhaiden palojen yhdistelmästä, mikä taisikin olla tiivistettynä syypää omaan rakkauteeni paikkaa kohtaan. 


Good wines belong to our dinner table together with good food and besides tasting the wines we love to explore different wine regions and wineries around the world with my husband. Combining traveling, good wines and romantic vineyards can't go wrong and I could say this is one of our favorite ways to spend our holidays. Since I often get questions about these wine travels I thought I could share my experiences here in Stellar.

Napa Valley was a long awaited destination for us and it really did fulfill all our expectations. The elegant town of Yountville was perfect choice for staying since it is known for it's good food and the town is surrounded by well-known wineries. Small and pedestrian friendly center is something to love and the preppy atmosphere of the town is a perfect choice for a wine tourist.

For a Napa Valley trip I recommend to plan the holidays well and book the visits to vineyards beforehand.  Many wineries have good restaurants and having a lunch in a beautiful vineyard is highly recommended. Napa Valley offers a wide selection of red, white, and sparkling wines and few dessert wines as well and I recommend to plan a versatile wine tour for the holiday. 

Napa Valley and especially Yountville is a perfect mix of American informality and French culture and that might be the reason why a piece of my heart was left to California. 


Tintti 

2 comments:

  1. Napa Valleyssa olen ollut useamman kerran, kun asuin yhden kesän Kaliforniassa aika lähistöllä ja käynyt siellä myöhemminkin. Häämatkallakin poikettiin Napan ja Sonoman laaksoissa.

    Olen ehtinyt käydä useammallakin tilalla erilaisilla päiväretkillä, suosikeiksi nousivat Beringer kauniine vanhoine rakennuksineen, Niebaum Coppola, jonka perustaja on suomalainen merikapteeni ja Domaine Carneos, Taittingerin Napa Valeyn tila.

    ReplyDelete
  2. Oi, yksi unelmani olisi asua jossakin alueen lähellä niin, että viikonloppumatkat viinitiloille ja kyliin onnistuisivat helposti! Ja häämatkakohteena alue toimii myös mitä parheiten varmasti. Tämä voisikin olla oma kohde esim. 10v hääpäivän juhlistamiseen :)

    Tuo Niebaum Coppola oli muuten meiltä lopulta väliin jäänyt kohde, jota monet ovat kehuneet ja suomalaiset tietysti aina esille nostavat. Hyvä syy palata pian takaisin! :) Beringerin tila oli kyllä kaunis!

    ReplyDelete