THE EVERYDAY JOYRIDE

Monday, April 13, 2015

Onnellinen ja toimiva arki on ollut itselleni aina asia, josta en ole ollut valmis tinkimään. Haluan arkemme toimivan niin, että siitä voi aidosti nauttia, eikä se tunnu liian kuluttavalta tai mene pahimmillaan vain päivistä ja viikoista selviytymiseksi. Arkeahan se elämämme tunnetusti suurimmaksi osaksi on ja siitä jos jostakin tulisi siis ehtiä pitämään huolta ja nauttimaan. Arkemme myös muodostaa poikamme (ja kohta myös toisen lapsemme) lapsuuden ja toivon sen tietysti olevan onnellinen, turvallinen ja taianomainenkin. 

Aiemmin arjen suunnitteleminen ja eläminen oli luonnollisesti kovasti helpompaa, kun päivät sai elää omien ja miehen menojen mukaan. Kun kuvioihin tulee mukaan lapsi tai useampi, muuttuu palapeli  paljon monimutkaisemmaksi ja priorisointi tulee väistämättä tutuksi. Äitiyslomalta töihin palaamisen jälkeen olemmekin saaneet suunnitella arkeamme aivan uudella tasolla, kun mukana on pojan päivähoitokuviot sekä molempien työkiireet. Pohdin eri vaihtoehtoja arkemme järjestämiseen kauan ennen töihin palaamista ja aika nopeasti totesin lyhennetyn työpäivän olevan varmasti omalla kohdallamme tässä vaiheessa avain onnellisuuteen. Hieman kevyemmät työtunnit helpottavat kiirettä arki-illoista ja etenkin pitävät kaksivuotiaan päiväkotipäivät maltillisen pituisina. Lyhennettyä työpäivää varten joudun toki tekemään kompromisseja työasioissa ja laskemaan siihen liittyviä odotuksia hetkellisesti, mutta toisaalta se mahdollistaa enemmän aikaa pojan kanssa ja antaa aikaa moneen muuhun asiaan. Lyhyemmän työpäivän lisäksi viikkojen suunnittelu on osoittautunut kultaakin kalliimmaksi ja esimerkiksi sunnuntaisin suunnittelen koko tulevan viikon ruuat valmiiksi ja hoidamme kaupassa käynnin niin, ettei sitä tarvitse töiden jälkeen kiirehtiä.


Omista arki-illoista on töihin palaamisen jälkeen täytynyt karsia urheilua, eivätkä kuuden aikaan alkavat spinningit ja body combatit ole enää itsestäänselviä vaihtoehtoja. Liikkumaan on edelleen säännöllisesti päästävä, mutta urheilukertoja on joutunut vähentämään aiemmasta reippaasti ja välillä urheilu rajoittuu kokonaan viikonloppuihin. Töiden osalta iltamenot on karsittu aivan minimiin ja niihin osallistumisen kynnys on korkea. Houkuttaville ensi-illoille ja monille muille kutsuille joudun sanomaan ei, mutta toisaalta lyhyempi työpäivä mahdollistaa keväisen aurinkoiset iltapäivät ulkoilmasta nauttien, jonka jälkeen aikaa jää vielä kiireettömälle ruuanlaitolle. Oma hetkeni ja osittainen arkeni pelastaja on myös aikaisin herättävä herätyskello, minulle on tarpeen saada herätä rauhassa ennen muuta perhettä ja valmistautua kiireettömästi tulevaan päivään kahvin ja puuron parissa.

Yritin myös etukäteen etsiä viisaampien sanoja ja kokemuksia ja luin muutamia naisjohtajien kirjoja (esim. Kirsi Pihan Naisjohtaja:n) aiheesta. Mitään varsinaista kultasuonta en onnistunut löytämään, mutta lukemani vahvisti ajatukseni siitä, että arjen palapeliä on suunniteltava ja jokaiselle perheelle on olemassa se oma paras ratkaisu eikä vertailu muihin kannata. Ympärilläni on hurjasti samassa tilanteessa eläviä ja kuulostelin ja kyselin erilaisia vaihtoehtoja ja kokemuksia tutuilta myös mahdollisimman paljon. Vaikka muiden ratkaisut eivät välttämättä meillä  suoraan toimikaan, sain tutuilta ja ystäviltä kuitenkin paljon kullanarvoisia vinkkejä ja ajatuksia arjen pyörittämiseen.

Ja tietysti meille kaikille tulee välillä päiviä, jolloin kahlataan siellä motivaatioaltaan matalammassa päässä pyykkivuoria väistellen, mutta arjen kokonaiskuvan ollessa omalle perheelle mukavaksi optimoitu, on näitä päiviä onneksi onnellisen harvoin. Sen ajatuksen hyväksyminen, ettei (tällä hetkellä) ihan kaikkea voi arkeensa saada, mutta niistä tärkeistä ja onnelliseksi tekevistä asioista ei tarvitse tinkiä, auttaa itseäni arjessa kovasti.


I'm slowly but safely entering the hectic years where different roles and their responsibilities would often demand at least 30 hours in a day. Being a mother and wife is the most important job at the moment but I also want to enjoy my office days and career. Mixing all of this requires a lot of planning and with a good weekly plans we have been able to enjoy our everyday life after returning to work from maternity leave.

Enjoying the every day life is a must for me and prioritizing and effective planning have been the keys to success for us. One big change was made for my workdays as well when I started to work with 80% weeks with shorter workdays. This has been a perfect solution for us and it helps our weekdays a lot. 

Afterworks, premiers and other work-related events are rarely in my calendar at the moment and they have to still wait for few years. Luckily I was able to enjoy it to the fullest before becoming a mother and big sacrifices have not been required.Tintti

No Comments Yet, Leave Yours!