MADEMOISELLE DE BLANCSIN VAPPUVINKIT

Tuesday, April 28, 2015

Kevään juhlasesonkiin ja erityisesti edessä olevaan vappuun kuuluu oleellisesti kuohujuoma. Saimme tilaisuuden haastatella hurmaavaa Annaa Blanc de Blancs -blogin takaa ja kysyimme häneltä vinkkejä vappua varten: mitä lasiin kannattaisi valita sekä tietysti tilaisuuden tullen ylipäätänsä suomalaisesta kuohuvakulttuurista. Mademoiselle de Blancsilta löytyy taskustaan Wine and Spirits Education Trustin WSET Level 3 award in Wine and Spirits -sertifikaatti, mutta hän suhtautuu viineihin silti ihailtavalla rentoudella.
Kuohuvaa ennen brunssia, brunssin aikana vai sen jälkeen?
Kuohuviinillä on kiva skoolata vapulle ennen brunssin alkamista, se sopii nautittavaksi läpi brunssin ja suosittelen sitä juotavaksi myös brunssin jälkeen. 

Mitkä ovat tällä hetkellä vahvimmat trendit kuohuviinien maailmassa?
Kuohuviinien kulutus jatkaa tasaisesti kasvuaan isoilla markkinoilla ja samppanja on kehittynyt juhlajuomasta arkiseksi vaihtoehdoksi. Maailmalla kovin skumppatrendi juuri nyt on Prosecco, jonka nousukiito alkoi Briteissä parisen vuotta sitten ja se kasvattaa suosiotaan myös muualla. Esimerkiksi Tallinnassa ravintoloissa ja baareissa laseittain myytävä kuohuviini on useimmiten Proseccoa.

Näkyvätkö nämä trendit Suomessa yleensä laisinkaan?
Viinitrendit tulevat Suomeen useimmiten parin vuoden viiveellä. Samppanjatrendi näkyy jossain määrin Suomessa, mutta Prosecco-innostus ei ole täällä ainakaan vielä lähtenyt lentoon, vaikka kyseisten viinien myynti onkin kasvanut Alkossa jonkin verran. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet vahvasti cava-kansaa, eikä sen muuttaminen käy kädenkäänteessä. 

Mitä kuohuvaa suosittelisit nautittavaksi vappubrunssille?
Hyvä vaihtoehto on Vouvray Tête de Cuvée Brut 2012, joka on Chenin Blanc -rypäleestä Loiressa valmistettu tyylikäs kuohuviini. Vouvray on omenainen, paahteinen ja mineraalinen, ja mielestäni raikas tuulahdus suomalaisessa muuten hieman tylsähkössä kuohuviinitarjoomassa. Ylellisemmälle brunssille suosittelen Charles Heidsieck Réserve Brutia, joka on ehkä maailman paras vakiosamppanja. 

Mitä omasta lasistasi löytyy vappuna?
Ajatuksissa oli kaivaa kellarista pienen samppanjatuottajan Sourdet-Diot'n samppis magnum-pullossa. Iso pullo on aina juhlava vaihtoehto. 

Entä mitä nautit mieluiten sen seurana lautasella?
Paras brunssiruoka on lohi eri muodoissaan. Suosikkini on lohicevice saaristolaisleivällä, uppomunalla koristettuna. Ceviceä varten lohi paloitellaan pieniksi kuutioiksi ja mukaan sekoitetaan limemehua, jonka hapot kypsentävät kalan. Sekaan vielä hienonnettua punasipulia, tuoretta punaista chiliä, tuoretta korianteria sekä suolaa maun mukaan ja voilà - älyttömän helppo, mutta supermaukas brunssitarjottava on valmis. Uppomuna toimii kastikkeena, joten ehkä tätä voisi pitää modernina verisona Eggs Benedict -klassikosta.

Jos saisit muuttaa yhden asian suomalaisessa kuohuvakulttuurissa, mikä se olisi? 
Ravintoloissa ja baareissa on useimmiten tarjolla samaa kuohuviiniä tai samppanjaa, paikasta riippumatta. Toivoisin hieman enemmän variaatiota laseittain myytävien kuohuvien valikoimaan, tällöin suomalaiset kuluttajatkin oppisivat samalla uusien kuohuvien makuun samojen vanhojen sijaan. 

Kiitämme Annaa erinomaisista vinkeistä ja toivotamme kuplivaa vappua!

No Comments Yet, Leave Yours!