EVERY LITTLE GIRL'S DREAM

Tuesday, March 17, 2015

Ajatus omasta vaateliikkeestä ja kauniiden asioiden parissa työskentelystä on varmasti monen pienen tytön haave aikuisuuden ammatista. Vaikka hyvin harva pääsee ja uskaltaa tätä unelmaa lähteä toteuttamaan, liittyy pienen putiikin omistamiseen ja pyörittämiseen vahvasti vaaleanpunaisia unelmia vielä meillä aikuisillakin. Tapasimme omaa unelmaansa toteuttavan Eevan, joka on muutaman vuoden ajan vastannut omasta vaateliikkeestään Womenasta, ja selvitimme vastaako vaateliikkeen omistajan arki siihen usein liitettäviä mielikuvia.


Eeva, 28, ei ajautunut muodin pariin sattumalta, sillä jo lapsena tämä päättäväinen nuori nainen teki ensimmäisiä muotilehtiään ja vaatemallistojaan. Vuosien aikana vaatteiden luonnostelu kuitenkin jäi kuitenkin taka-alalle ja ajatukset siirtyivät kauppakorkeakouluun suuntamiseen. Muutaman avoimessa yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen Eeva huomasi kuitenkin kaipaavansa muodin pariin ja sai opiskelupaikan vaatesuunnittelulinjalta Metropoliasta. Ajatus urasta vaatesuunnittelijana vain vahvistui opiskeluajan ja valmistumisen myötä - myös kannustavat sanat alan huippuosaajilta, kuten Teemu Muurimäeltä ja Jaakko Seliniltä tukivat näkemystä.

Kuten usein elämässä käy - kohtalolla on tapana puuttua peliin. Eeva sai kuulla äidiltään tutun vaateliikkeen Womenan olevan myynnissä, mutta kohautti ajatukselle olkapäitään pitäen kiinni omista urasuunnitelmistaan. Ajatus omasta vaateliikkeestä jäi kuitenkin alitajuntaan ja hetken ajatusta mielessään kypsyteltyään Eeva kysyi puolisonsa mielipidettä uudelle polulle hyppäämisestä. Puolison kannustavat kommentit antoivat Eevalle sen viimeisen rohkaisun toteuttaa päätöksen Womenan ruoriin astumisesta. Asiat etenevätkin nopealla vauhdilla; jo muutamaa kuukautta myöhemmin tämä nuori nainen vastasi vaateliikkeen vetämisestä - ja hyvin pian sen jälkeen myös toisen liikeen avaamisesta.

"Ensimmäiset kuukaudet Womenan kanssa menivät niin vauhdilla, etten oikein edes muista tuosta ajasta mitään", Eeva nauraa. Turbulentteihin alkuaikoihin mahtui paljon vuorenkorkuisilta tuntuvia haasteita, ja uutta opeteltavaa tuntui olevan jatkuvasti. Alun kaoottisten aikojen jälkeen arki alkoi tasoittua ja jälkikäteen Eeva ihmetteleekin miten hyvin kaikki lopulta loksahti paikoilleen.

Uuden yrittäjän alkutaival ei kuitenkaan ollut helppo; apua ei juuri tuntunut saavan ulkopuolisilta tahoilta ja tietynlainen yksinäisyys yllätti. Nuorten yrittäjien verkoston kautta saatu apu ei tuntunut oikeanlaiselta ja käytännön hyöty jäi siten pieneksi. Jälkeenpäin ajateltuna naisyrittäjien verkosto olisi saattanut tarjota hyödyllisempää apua samalla alalla pidempään työskennelleiden kautta. Suurimmaksi edukseen yrittäjyyden suhteen Eeva kokee opiskeluajan monivuotisen työkokemuksen Marimekolta, jonka aikana hän oppi paljon pienen liikkeen arjen pyörittämisestä ja liiketoiminnasta. Yrittäjyys toi mukaan myös uuden roolin esimiehenä: Eeva vetää tällä hetkellä viisihenkistä tiimiä ekstroineen.

Vaikka matka yrittäjänä on vielä alkutaipaleella ja tavoitteet tulevaisuudessa, Eeva kertoo elävänsä unelmaansa. Helppoa vaateyrittäjän arki ei missään nimessä ole ja työpäivät venyvät lähes poikkeuksetta kellon ympäri. Liikkeessä työskentelyn ohessa Eevan päivät täyttyvät tapaamisista, asioinnista kauppakeskusten johdon kanssa ja yhteydenpidosta brändien edustajien kanssa. Alkuvuosi ja syksy kuluvat aina tiiviisti ostojen parissa, eikä kalenteriin vielä harmillisesti mahdu maailman muotiviikoilla jetsettailu. Suurimpana muutoksena itsessään Eeva kokee kasvaneen stressinsietokyvyn; yrittäjän arjessa ei voi pienestä hetkahtaa, sillä muutoksia tapahtuu jatkuvalla tahdilla, eivätkä asiat aina mene suunnitelmien mukaan. Myös kyky tehdä rohkeitakin päätöksiä nopeassa ajassa on vahvistunut hurjasti.


Nuoresta iästään Eeva ei koe urallaan olleen haittaa - ainoastaan ehkä oma asenne on jossain tilanteissa ollut iän vuoksi turhan anteeksipyytävä. Aloittelevalle yrittäjälle Eeva antaakin neuvoksi, ettei turha vaatimattomuus ja anteeksipyytely kannata, vaikka nöyrästi tavoitteita kohti kivutaankin. Mitä muuta Eeva aloittelevalle nuorelle yrittäjälle haluaisi sanoa? "Tasapainottelu jämptiyden ja kovuuden, mutta toisaalta kiltteyden ja ystävällisyyden välillä on opittava alusta alkaen. Ja siellä koulussa ei turhaan opeteta ja korosteta budjetoinnin ja erityisesti cashflown merkitystä."

Suurella mielenkiinnolla jäämme seuraamaan Eevan lupaavalta tuntuvaa uraa Womenan johdossa ja katsomaan, mihin päättäväinen nainen brändinsä vielä vie.

Owning a clothing store is a dream for a lot of little girls. We had the chance to meet Eeva, 28, who is currently living this dream by owning and managing two stores under the brand Womena. We wanted to find out what the reality of a store owner is like: is it really like the rosy image that often people have of owning a boutique? Well - turns out, it kind of is, but first and foremost it's hard work. This feisty young entrepreneur actually works around the clock and does not yet have the chance to jet set around the world during fashion week - yet. But there's a time and place for everything. Eeva's tips for entrepreneurs starting off? Don't be too apologetic, be kind and remember to focus on budget matters and take care of cash-flow - even during the busiest times. 

Tintti & Betina

No Comments Yet, Leave Yours!